• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

Ρύθμιση 100 δόσεων. Πότε χάνεται; (Αναδημοσίευση)

psila_gram

Μεγάλη συζήτηση έγινε τις προηγούμενες ημέρες, μετά από λάθος πληροφόρηση, ότι όσοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αυτομάτως έχασαν και την ρύθμιση των 100 δόσεων. Είναι ένα θέμα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν τους επόμενους μήνες να καλύψουν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, την 3η δόση του φόρου εισοδήματος, 2η δόση ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Είναι λοιπόν ανάγκη οι συνάδελφοι λογιστές – φοροτέχνες οι οποίοι χειρίζονται το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων να γνωρίζουν πώς θα αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους, ώστε να τους ενημερώσουν σωστά και έγκαιρα.

Αλλά τι ίσχυε μέχρι την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για απώλεια της ρύθμισης του Ν. 4321/2015 ;

Η ρύθμιση οφειλών του νόμου 4321/2015 χάνονταν εάν:

Α. Δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά την διάρκεια του πρώτου 8μήνου της ρύθμισης

Β. Δεν καταβληθούν 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις μετά το πέρας του πρώτου 8 μήνου ή εάν καταβληθούν εκπρόθεσμα μία από τις 3 τελευταίες δόσεις.

Γ. Δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από την προθεσμία υποβολής τους.

Δ. Δεν πληρωθούν ή δεν ρυθμιστούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές εντός 3 μηνών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

Μετά την ψήφιση του Νόμου 4337/2015 οι πρώτοι 3 όροι παρέμειναν ίδιοι, αλλά ο 4ος όρος έγινε πολύ πιο αυστηρός και πολύπλοκος και διαμορφώθηκε ως εξής:

Η ρύθμιση πλέον  απολλύται και όταν δεν πληρωθεί ή δεν ρυθμιστεί νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, ατομική, καθώς και αυτών για τις οποίες ο φορολογούμενος έχει την ευθύνη καταβολής εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης ατομικής ειδοποίησης υπερημερίας.

Πρακτικά όμως τι σημαίνει αυτό;

  1. Πλέον υπάρχει σύνδεση της ρύθμισης με την ειδοποίηση του φορολογουμένου από την υπηρεσία για νέες οφειλές. Η ειδοποίηση που αναφέρεται στην ΠΟΛ 1280/30–12-2013 μπορεί να σταλεί στον φορολογούμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με συστημένη επιστολή στην διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής έδρας, να επιδοθεί στον φορολογούμενο εάν δεν βρεθεί τρόπος να αποδοθεί με τους άλλους δύο προαναφερόμενους τρόπους. Εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο μπορεί να κοινοποιηθεί μέσω e mail , με παράδοση στην έδρα της επιχείρησης και παραλαβή από νόμιμο εκπρόσωπο ή κάποιον υπάλληλο του νομικού προσώπου, με συστημένη επιστολή στην ταχυδρομική διεύθυνση της έδρας του νομικού προσώπου ή με επίδοση στην έδρα της επιχείρησης της κατοικίας του νομικού εκπροσώπου.
  2. Δημιουργείτε άμεση σχέση μεταξύ της ατομικής ρύθμισης και τις οφειλές που δημιουργούνται που σε αυτές ο φορολογούμενος έχει την ευθύνη καταβολής. Πρακτικά εδώ ο νομοθέτης μιλάει για τις οφειλές που έχει το νομικό πρόσωπο που ο φορολογούμενος είναι διαχειριστής, πρόεδρος Δ.Σ., διευθύνων σύμβουλος, ομόρρυθμος εταίρος, πρόεδρος, αλλά και για οφειλές θανόντος που ο φορολογούμενος είναι κληρονόμος.
  3. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κατανοητή πραγματικά η σημαντικότητα των αναφερόμενων στην ΠΟΛ 1125/16–4-2014. Βάσει της συγκεκριμένης εγκυκλίου θα πρέπει όλοι οι φορολογούμενοι να διαθέτουν έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e mail)  στον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών θα στέλνει τις όποιες ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις. Το πιστοποιητικό παραλαβής του e mail θα αναρτάται στον προσωπικό λογαριασμό του taxisnet του φορολογούμενου.

Βέβαια θα πρέπει στο σημείο αυτό όμως να επισημάνουμε ότι ο χρόνος των 30 ημερών αρχίζει να μετράει με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τον τρόπο κοινοποίησης της εν λόγω ειδοποίησης. Ειδικότερα, ο χρόνος αρχίζει να μετράει:

  • Εντός 10 ημερών από την ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του taxisnet του φορολογούμενου, εάν η ειδοποίηση κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά.
  • Εντός 15 ημερών από την ημέρα αποστολής της συστημένης επιστολής, εάν κοινοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο και η διεύθυνση βρίσκεται στην Ελλάδα.
  • Εντός 30 ημερών στην ίδια περίπτωση αλλά εάν η διεύθυνση αποστολής είναι εκτός Ελλάδας.

Πρακτικά λοιπόν όταν υπάρχει ρύθμιση του Νόμου 4321/2015 σε ισχύ, για να μη χαθεί η ρύθμιση θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα 40 ή 60 ημερών ανάλογα με τον τρόπο ειδοποίησης του φορολογουμένου να πληρωθεί το ποσό της συγκεκριμένης ληξιπρόθεσμης οφειλής ή να γίνει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για το ληξιπρόθεσμο ποσό. Εάν η ρύθμιση του Νόμου 4321/2015 χαθεί, τότε το ρυθμιζόμενο ποσό γίνεται αυτόματα απαιτητό μαζί με τις προσαυξήσεις που αφαιρέθηκαν όταν ο φορολογούμενος υπέβαλε την αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση.

Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά να τονίσουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους λογιστές φοροτέχνες ιδιαιτέρως μετά την χθεσινή ανακοίνωση της ΓΓΠΣ ότι «οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες του μήνα Οκτωβρίου ή πιστώσεις των οφειλών θα ολοκληρωθούν έως τις 7/11»¨.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει για παράδειγμα πληρώσει στον ΕΝΦΙΑ στις 30/10/2015 και θέλει να ρυθμίσει οποιαδήποτε άλλη οφειλή με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, τότε στην ρύθμιση θα εμφανίζεται και το ποσό του ΕΝΦΙΑ που ήδη έχει πληρωθεί και δεν έχει πιστωθεί. Έτσι εάν υπάρχει οφειλή στην 1η δόση του ΦΠΑ ή στην 2η δόση του φόρου εισοδήματος ή σε οποιαδήποτε άλλη οφειλή που έγινε ληξιπρόθεσμη ή ήταν από πριν, για να μπορέσει να γίνει η αίτηση της πάγιας ρύθμισης από τον φορολογούμενο προκειμένου να μην κινδυνεύσει να χάσει την ρύθμιση των 100 δόσεων, θα πρέπει να περιμένει ο φορολογούμενος να ενημερωθεί το σύστημα με την πληρωμή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ και μετά να κάνει την αίτηση διότι αν γίνει πριν ενημερωθεί θα ρυθμίσει ποσό το οποίο έχει ήδη πληρώσει και το πιθανότερο είναι να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ρύθμιση αλλά και να επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις για ποσά που έχει ήδη πληρώσει.

Πηγή:

Ρύθμιση 100 δόσεων. Πότε χάνεται; (Αναδημοσίευση)

Leave a Reply