• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

Χωρίς αποδείξεις τελικά η έκπτωση φόρου – Αφορολόγητη η δωρέα έως 5.000 ευρώ από γονείς σε παιδιά

receipts
Της Μαρίας Βουργάνα

Απίστευτο αλαλούμ προκάλεσε για ακόμη μια φορά το υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια φορολογούμενους λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του 2015. Αυτή τη φορά, σειρά είχε το μέτρο των αποδείξεων.
Χθες το μεσημέρι, κύκλοι του υπουργείου διέρρεαν ότι το μέτρο επανέρχεται και θα ισχύσει και για τα φετινά εισοδήματα. Δηλαδή οι μισθωτοί και συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2016 θα έπρεπε μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, να έχουν συλλέξει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσες με το 10% του εισοδήματός τους.

Η είδηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καθώς αιφνιδίαζε την τελευταία στιγμή τους φορολογούμενους. Υπό το βάρος των αντιδράσεων αυτών, το υπουργείο αναγκάστηκε λίγο αργότερα, να υποχωρήσει. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης αποφάσισε να μην εφαρμοστεί φέτος το μέτρο των αποδείξεων αλλά να διατηρηθεί στο ακέραιο η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν τελικά την έκπτωση φόρου χωρίς όμως να απαιτούνται αποδείξεις δαπανών.

Συγκεκριμένα με διάταξη που θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καταργείται ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το ποσό των αποδείξεων που είχαν συλλέξει. Ταυτόχρονα διατηρείται για τα εισοδήματα του 2015 το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ που χορηγείται μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

1. Δεν επιβάλλεται φόρος για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρηματικές δωρεές να έχουν γίνει από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές ανέρχεται στο 10% του ποσού. Ουσιαστικά με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος έως 500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα θα διαγραφούν και τα καταβληθέντα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

2. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Προκειμένου οι φορολογούμενοι να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, δηλαδή με «πλαστικό» χρήμα.

Για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού των 9.550 ευρώ εξετάζεται να αναγνωρίζονται οποιεσδήποτε δαπάνες έχουν εξοφληθεί από μία μόνο πιστωτική κάρτα ή από μία μόνο χρεωστική κάρτα.

Στην περίπτωση της χρεωστικής κάρτας, ο συνδεδεμένος μ’ αυτήν τραπεζικός λογαριασμός θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά, στο σύστημα Taxisnet και να έχει συνδεθεί με το σύστημα ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με «πλαστικό χρήμα» για την κάλυψη ποσού μέχρι 9.550 ευρώ και την κατοχύρωση της αντίστοιχης έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ.

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» τις δαπάνες που κατοχυρώνουν αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ ή έκπτωση φόρου έως και 2.100 ευρώ θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπερβαίνουν ένα αρκετά υψηλό όριο ηλικίας και ενδεχομένως οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών. Όσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν ενδεχομένως το αφορολόγητο όριο.

3. Ρυθμίζεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

4. Προβλέπεται η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα συνδεθούν οι επιχειρήσεις απευθείας με το σύστημα Τaxis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.α. αλλά και σε επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.α. Εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα. Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

5. Παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλουν τις φορολογικές του δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου 2016 όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα.

Αφορολόγητο
Διατηρείται για τα εισοδήματα του 2015 το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ που χορηγείται μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Κάρτες
Από 1ης Ιανουαρίου 2016 όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Προκειμένου οι φορολογούμενοι να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, δηλαδή με «πλαστικό» χρήμα.

Πηγή:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113867614

Leave a Reply