Έχω μια επιχειρηματική ιδέα. Θέλω χρήματα!
Τα περισσότερα start-ups ρωτούν το ίδιο πράγμα: “Έχω μία καλή ιδέα. Πώς θα βρω χρήματα;” Ελάχιστοι κατανοούν ότι κανείς δεν επενδύει σε ιδέες αλλά σε υπαρκτές επιχειρήσεις.
Η σωστή ερώτηση θα έπρεπε να ήταν: “Έχω μία καλή ιδέα. Πώς θα γίνω μία σωστή επιχείρηση να δημιουργώ αξία και να βγάζω χρήματα;“. Το «θέλω χρήματα» είναι το πρώτο άγχος των νέων επιχειρηματιών ενώ δεν είναι η βασική ανάγκη. Το σημαντικότερο είναι η σωστή υλοποίηση.
Πώς λοιπόν υλοποιείς την ωραία ιδέα σου ώστε να φτάσεις στην φάση που θα μπορείς να προσεγγίσεις επενδυτές; Ας δούμε πώς.
Μελέτη της στρατηγικής σου
Πριν παρουσιαστείς μπροστά σε κάποιον επενδυτή, σιγουρέψου ότι έχεις κάνει την απαραίτητη επιχειρηματική μελέτη και έχεις πάρει αποφάσεις στα παρακάτω:
- Βρες άλλους που πιστεύουν στην ιδέα σου και θέλουν/μπορούν να εργάζονται μαζί σου, ώστε όλοι μαζί, ο καθένας στο είδος του να υλοποιήσετε την ιδέα και να την κάνετε μια καταπληκτική επιχείρηση. Μοιράσου εγγράφως την επιχείρηση μαζί τους. Αυτό είναι οι ΟΜΑΔΑ/CO-FOUNDERS σου.
- Ψάξτε την ιδέα σου στο Google, βρείτε ποιος άλλος την έχει υλοποιήσει και πώς την υλοποίησε. Όταν τους βρείτε καταγράψτε τι κάνει ο καθένας για να διαφοροποιηθείτε και να γίνετε καλύτεροι. Αυτό είναι ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ σας.
- Βρείτε πώς διαφοροποιείστε από τους ανταγωνιστές σας σε όλα τα επίπεδα (όχι μόνο στο προϊόν). Για παράδειγμα πώς το site/app/προϊόν είναι διαφορετικό, πώς καινοτομείτε στην τιμολόγηση ή τα έσοδα, πώς καινοτομείτε στην διανομή, πώς κάνετε πολύ πιο έξυπνη προβολή, πώς είστε καλύτερη ομάδα ή έχετε πιο σημαντικούς συμβούλους από τους άλλους. Αυτό είναι το VALUE PROPOSITION σας.
- Υπολογίστε με βάσιμες υποθέσεις πώς και πότε θα βγάλετε χρήματα. Αυτό είναι τοREVENUE MODEL σας.
- Σκεφτείτε μία συγκεκριμένη στρατηγική marketing. Συγκεκριμένα αποφασίστε πώς α) θα φέρετε τον πρώτο κόσμο να μάθει το προϊόν σας, β) πώς θα μετατρέψετε τους επισκέπτες σε χρήστες, γ) πώς θα μετατρέψετε τους χρήστες σε πελάτες και τέλος δ) πώς θα διατηρήσετε τους πελάτες σας. Αυτό είναι το GO TO MARKET STRATEGY σας.
Αν τα μελετήσετε όλα αυτά έχετε μία ολοκληρωμένη στρατηγική για να στήσετε μια ολοκληρωμένη επιχείρηση. Επίσης έχετε καταφέρει να είστε μία ομάδα και είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε!
Επιχείρηση = μελέτη + ρίσκο + υλοποίηση
Η ιδέα δεν έχει καμία σημασία. Αξίζει μηδέν. Αυτό που έχει σημασία και αξία είναι η σωστή υλοποίηση. Αυτά λοιπόν που σίγουρα θα πρέπει να έχετε κάνει αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες επένδυσης είναι:
- Δημιουργήστε το πρώτο προϊόν σας. Το site σας, το app σας ή οτιδήποτε είναι αυτό που θέλετε να φτιάξετε και λανσάρετέ το. Αυτό είναι το ΠΡΟΪΟΝ σας.
- Εφαρμόστε την στρατηγική marketing που μελετήσατε παραπάνω για να προωθήσετε και να διανείμετε το προϊόν σας και να φέρετε επισκέπτες, χρήστες και πελάτες. Δείτε τι δεν δουλεύει. Διορθώστε το. Αν η στρατηγική σας και η σκληρή δουλειά αποδώσει καρπούς θα φέρετε τους πρώτους λίγους χρήστες ή πελάτες. Αν όχι πάτε πίσω στα βήματα 2-6 και κάντε διορθώσεις. Αυτό είναι το PROOF OF CONCEPT και το MARKET VALIDATION σας.
Αν φτάσατε ως εδώ έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε μία ομάδα, ένα προϊόν, μία στρατηγική για να φέρετε κόσμο και κάποιο μικρό ή μεγάλο αποτέλεσμα. Ίσως βγάζετε και κάποια χρήματα! Well done! Έχετε μία πραγματική επιχείρηση!
Βρίσκοντας χρήματα & επενδυτές
Χρήματα κανονικά ζητάμε όχι για να κάνουμε την ιδέα πράξη, αλλά για να μεγαλώσουμε ή να επεκτείνουμε την επιχείρηση μας. Όταν λοιπόν έχετε το παραπάνω proof of concept ετοιμάστε τα παρακάτω “εργαλεία” για να χτυπήσετε τις πόρτες των πρώτων επενδυτών που είναι σχετικοί με την αγορά σας:
- Ένα απλό business plan να υπάρχει διαθέσιμο και μία (1) σελίδα executive summary του business plan που περιγράφει καθαρά τα πάντα. Το Executive Summary το στέλνετε σε υποψήφιους επενδυτές. Αν τους ενδιαφέρει αυτό που διαβάζουν θα σας καλέσουν σε παρουσίαση.
- Μία παρουσίαση για επενδυτές ή αλλιώς το Pitch Deck. Θα το χρειαστείτε για να παρουσιάσετε την επιχείρησή σας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Τι θα πρέπει να περιγράφουν και τα δύο αυτά αρχεία;
- το πρόβλημα που πάτε να λύσετε
- το προϊόν (λύση) σας
- την αγορά στην οποία απευθύνεστε (οικονομικό μέγεθος, transactions, δημογραφικά)
- πώς θα φέρετε επισκέπτες, πελάτες, χρήστες
- πώς θα βγάζετε χρήματα
- τον ανταγωνισμό σας
- πως διαφέρετε από τους άλλους/γιατί εσείς
- έσοδα/έξοδα/πιθανά κέρδη για τα επόμενα 5 χρόνια (βάσιμες υποθέσεις)
- πόσα χρήματα ζητάτε, που θα σας πάνε και ποιο το πιθανό ROI για τον επενδυτή
Εξασκηθείτε πολύ στην παρουσίασή σας, μάθετε να την κάνετε σε 2 ή σε 5 ή σε 30 λεπτά. Οι περισσότερες παρουσιάσεις σε events διαρκούν 2 λεπτά μόνο! Ναι ΔΥΟ λεπτά.
Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε απ’ έξω την επιχείρησή σας και ότι έχετε πάντα μία απάντηση για κάθε πιθανή ερώτηση.
Οπλιστείτε με πολλή αυτοπεποίθηση και ταπεινότητα. Είστε έτοιμοι! Στείλτε το executive summary και αναμένετε απαντήσεις για να πάτε να παρουσιάσετε.
Τι θέλουν οι επενδυτές;
Μην ξεχνάτε: οι επενδυτές δίνουν τα χρήματά τους μόνο και αναμένουν από εσάς να κάνετε πράξη όσα υπόσχεστε και πιθανώς αν πετύχετε να τους φέρετε αποδόσεις. Τι θέλουν όμως να δούνε για να επενδύσουν σε εσάς;
- Η επιχείρηση είναι καινοτόμα, διαφορετική και «παίζει» σε μεγάλη αγορά
- Υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να υλοποιήσει και να κάνει θαύματα
- Η ομάδα όλη έχει μελετήσει άριστα τα πάντα και ξέρει να μεγαλώσει την επιχείρηση
- Η επιχείρηση έχει ήδη υλοποιήσει κάτι και υπάρχει proof of concept και market validation
- Υπάρχει η προοπτική να έρθουν πίσω μεγάλες αποδόσεις (έσοδα, κέρδη, ROI).
Μην ξεχνάτε! Οι επενδυτές είναι μετοχικά συνέταιροί σας. Αυτοί βάζουν χρήματα και παίρνουν ποσοστό, εσείς εργάζεστε και έχετε ποσοστό επίσης. Δεν επενδύουν σε ιδέες αλλά σε επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν μεγάλες γρήγορα. It’s never about the idea. Everybody has one. It is always about a great execution.
Πώς να επιλέξετε τους σωστούς επενδυτές;
Αν έχετε την πολυτέλεια της επιλογής επενδυτών τότε καλό είναι να διαλέξετε τους καλύτερους ή αλλιώς να επιλέξετε τα λεγόμενα smart money (ναι τους επιλέγετε και εσείς).
Οι «έξυπνοι» επενδυτές (smart money) εκτός από χρήματα συνήθως παρέχουν:
- Δύναμη και επικοινωνιακή επιρροή στην αγορά που στοχεύετε
- Δυνατές επαφές σε πελάτες ή μεγάλους παίχτες της αγοράς σας
- Πρόσβαση σε στελέχη και ταλέντα που χρειάζεστε
- Πρόσβαση σε άλλους μεγαλύτερους επενδυτές για αργότερα
- Σας προτείνουν εταιρικό καθεστώς και επενδυτικούς όρους που ευνοούν την επιχείρηση και όχι τον εαυτό τους μόνο
Καλή επιτυχία 🙂
Συγγραφέας : Αποστόλης Αϊβαλής
Πηγή:
http://www.epixeiro.gr/start-up/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1/16615-exo-mia-epixeirimatiki-idea-thelo-xrimata