• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

Πώς μπορώ να δημιουργήσω μία πετυχημένη Αγροδιατροφική Επιχείρηση;

agrodiatrofiki

Γράφει η  Δήμητρα Ζερβάκη

Δυστυχώς στην Ελλάδα ό,τι δεν καταλαβαίνουμε το ακυρώνουμε, το πετάμε στα σκουπίδια. Και αυτό κυρίως το κάνουν άνθρωποι υποτίθεται «σπουδαγμένοι» (που έλεγε και η γιαγιά μου). Άνθρωποι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά (φυσικά σε άλλα επιστημονικά πεδία απ’ αυτά που δεν καταλαβαίνουν). Και το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων είναι ότι αυτό που δεν καταλαβαίνουν το καταδικάζουν ως μη applied. Ως χωρίς ουσία. Ως επιφανειακό!
Αυτή η ισοπεδωτική συμπεριφορά είναι συνήθης εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον Αγροδιατροφικό τομέα και κυρίως σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγικής διαδικασίας. Πρόκειται για μία νοοτροπία που έχει γερά θεμέλια και αφορά τόσο τους ίδιους παραγωγούς-αγρότες-μεταποιητές όσο και τους επιστήμονες, κυρίως γεωπόνους, που η θέση τους είναι να βοηθήσουν τους πρώτους να πετύχουν σε ό,τι κάνουν.

Το Project, το Business Model και το Branding

Ενώ δεν θέλουν λοιπόν σ’ αυτό το χώρο να μιλήσουμε εντελώς πρακτικά για project management και για business models, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το Branding το αποδέχονται! Γιατί άραγε; Γιατί απλούστατα είναι πολύ της μόδας (πιο πολύ από το project) και το συνδέουν περισσότερο με το λογότυπο, τα χρώματα και τη διαφήμιση που είναι φυσικά ένα τεράστιο λάθος. Δηλαδή κοινώς, θέλουμε να διαφημίσουμε αυτό που παράγουμε χωρίς όμως να έχουμε την κατάλληλη υποδομή για να το κάνουμε. Επίσης για να φτάσει κανείς στο branding και σε μοναδικά προϊόντα θα πρέπει να ξέρει να διαχειρίζεται το project που αναφέρεται στην ανάπτυξη της επιχείρησής του και του brand του με οδηγό του ένα συγκεκριμένο business model, τον τρόπο δηλαδή που έχει αποφασίσει να λειτουργήσει η επιχείρηση του για να παράγει αξία και να έχει διάρκεια.
Ας μην χρησιμοποιούμε λοιπόν όρους όπως project, branding, επιχειρηματικότητα, marketing, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνουν και πώς μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία μιας επιχείρησης. Και το πιο σημαντικό ας μη καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές χωρίς να τις γνωρίζουμε, χωρίς να γνωρίζουμε ότι είναι εντελώς applied και ότι αποτελούν τα θεμέλια μιας επιχείρησης.

Βήματα Ανάπτυξης μια Επιτυχημένης Αγροδιατροφικής Επιχείρησης

Και για να μην μιλάμε θεωρητικά ας δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μία επιχείρηση του Αγροδιατροφικού τομέα για να αυξήσει τις πιθανότητες να πετύχει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

  1. Αναλυτική περιγραφή της Ιδέας στην οποία στηρίζεται η επιχείρηση με βάση το Γιατί-Πώς-Τι, με βάση το Vantage Angle της
  2. Δημιουργία ενός Project Charter-Καταστατικού Έργου το οποίο θα περιγράφει βασικά στοιχεία του έργου που θα έχει τίτλο «Ανάπτυξη της Χ Επιχείρησης»
  3. Ανάπτυξη ενός Business Model-Επιχειρηματικού Μοντέλου το οποίο όπως λέει και ο Seth Godin, είναι το προϊόν της αλχημείας που προκύπτει από την μετατροπή των πόρων και των προσπαθειών σε κάτι που οι άνθρωποι δίνουν αξία, σε κάτι τόσο πολύτιμο το οποίο επιφέρει κέρδος.

Στα προαναφερόμενα βήματα βοηθάει πολύ το να έχει κανείς στο μυαλό του το Πλαίσιο Διαχείρισης Ιδέας και να κινείται με βάση αυτό. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κανείς τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του σ’ αυτό το ταξίδι της ανάπτυξης και της υλοποίησης της Ιδέας του. Και σ’ αυτό μπορεί να βοηθηθεί με το να τεστάρει την ικανότητά του στη Διαχείριση της Ιδέας του με βάση έναν δωρεάν οδηγό που είναι στη διάθεση όλων!

Ποιότητες μιας Επιτυχημένης Αγροδιατροφικής Επιχείρησης

Κάθε Αγροδιατροφική επιχείρηση, ανεξάρτητα από το τμήμα της αγοράς στο οποίο στοχεύει, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες ποιότητες ή αλλιώς χαρακτηριστικά ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση του Project «Ανάπτυξη της Χ Επιχείρησης» καθώς και του Business Model που έχει αποφασιστεί ότι θα ακολουθηθεί.

Σ’ αυτό το πλαίσιο/mindset το όραμα του κάθε stakeholder (επιστήμονα, συμβούλου, παραγωγού/μεταποιητή επιχειρηματία) θα πρέπει να είναι η εναλλακτική και καινοτόμα αντιμετώπιση της φυτικής παραγωγής και η παραγωγή προϊόντων «Ελληνικής» Ταυτότητας με χρήση μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον που θα τα διαφοροποιεί από αυτά των άλλων χωρών.

Για να καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό θα πρέπει κάθε αγροδιατροφική επιχείρηση να στηρίζει τη λειτουργία της:

  • στις βασικές αρχές της προστασίας της βιοποικιλότητας/περιβάλλοντος
  • στις βασικές αρχές του «επιχειρείν»
  • στην ευαισθητοποίηση/εκπαίδευση διαφόρων ομάδων στόχων

και να εκμεταλλευτεί το ρεύμα που υφίσταται σε πολλούς τομείς της αγοράς που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή και που ωθεί στη μεταστροφή της ζήτησης από τα έως τώρα «συμβατικά» προϊόντα σε:

  • προϊόντα με μεσογειακό χαρακτήρα.
  • προϊόντα που προέρχονται από πιστοποιημένο φυτικό υλικό.
  • προϊόντα παραδοσιακά, πιστοποιημένα ως προς την ασφάλειά χρήσης τους, ιδίως σχετικά με αυτά που καταναλώνονται βιολογικά από τον άνθρωπο.

Μερικές από τις βασικές ποιότητες/χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι επιτυχημένες επιχειρήσεις του τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών αναφέρονται στη συνέχεια:

  1. είναι projectized. Όλες τις λειτουργίες τους τις στηρίζουν στα projects εφαρμόζοντας τις αρχές και τις καλές πρακτικές του Project Management σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και εξετάζουν με χρήση των απαραίτητων τεχνικών τους κινδύνους/ρίσκα που υφίστανται
  2. έχουν ένα συγκεκριμένο business model το οποίο ακολουθούν πιστά ενώ ταυτόχρονα είναι ανοικτές στη αλλαγή και ξέρουν να τη διαχειρίζονται
  3. γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις Ιδέες τους
  4. γνωρίζουν τις βασικές αρχές του Idea Pitching και μεταδίδουν το μήνυμά τους σωστά
  5. είναι επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα μέσω δράσεων οι οποίες προστατεύουν τη βιοποικιλότητα, χρησιμοποιούν αειφορικά τους πόρους και μοιράζονται τα οφέλη που προκύπτουν με δίκαιο τρόπο
  6. παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες με εξασφαλισμένη ποιότητα και χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον, παράγοντας προστιθέμενη αξία για τους πελάτες, τους προμηθευτές, την τοπική κοινότητα, τους εργαζόμενους και προσφέροντας δίκαιη και μόνιμη επιστροφή στους μετόχους
  7. κατανοούν τις τάσεις που επικρατούν σε επίπεδο ζήτησης και στη συνέχεια καθορίζουν τους τρόπους και τα πεδία στα οποία θα επενδύσουν
  8. ακούν την αγορά και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών
  9. αναπτύσσουν ολοκληρωμένα σχέδια επικοινωνίας εξασφαλίζοντας την συνεχή και αποτελεσματική ροή πληροφοριών σε όλους τους stakeholders
  10. χρησιμοποιούν τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) ως σύγχρονα μέσα για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου επικοινωνίας τους (internet, Skype κ.ά.)
  11. επενδύουν στο branding στοχεύοντας στο συναίσθημα, στις καρδιές των καταναλωτών λέγοντάς τους τη δική τους μοναδική ιστορία
  12. αναπτύσσουν και εφαρμόζουν αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ που βασίζεται στο viral-marketing και στο s-commerce
  13. επενδύουν στην ανάπτυξη και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους
  14. θεωρούν σημαντική την ανάπτυξη ή/και τη βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου (ασφάλεια τροφίμων, ιχνηλασιμότητα, logistics)
  15. συνάπτουν συμβάσεις με γνώμονα την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής τροφοδοσία της αγοράς
  16. πιστεύουν στη δύναμη των συμπράξεων και των δικτύων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
  17. αναπτύσσουν προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών
  18. είναι Κοινωνικά Υπεύθυνες βασιζόμενες στην έννοια της οικολογικής νοημοσύνης
  19. ακούν τη διαίσθησή τους
  20. ξέρουν να ενώνουν τα dots τους μ’ αυτά της Φύσης και έτσι να βρίσκουν το Vantage Angle τους

Συμπέρασμα

Οι άνθρωποι που παίζουν καταλυτικό ρόλο στον Αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα αυτο-εκπαιδευτούν σ’ αυτό το mindset που για την Ελλάδα είναι καινούργιο και πολλοί το θεωρούν ουτοπία αλλά σε διεθνές επίπεδο είναι η κοινή πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Η λογική του εθελοντισμού, έτσι… γενικώς και αορίστως, χωρίς πλάνο δράσης στηριγμένο στο «επιχειρείν» δεν είχε και ούτε πρόκειται ποτέ να έχει αποτελέσματα. Οι κατακερματισμένες ενέργειες που στηρίζονται σε προγράμματα της Ε.Ε. τα οποία μόλις ολοκληρωθούν ξεχνιούνται ή που στηρίζονται σε ενέργειες ανθρώπων που βρίσκονται και συνεργάζονται ευκαιριακά μόνο κακό προκαλούν γιατί στο τέλος δεν «κερδίζει» κανείς. Είναι «lose-lose» καταστάσεις.

Τέλος η συνεργασία, η δημιουργία δικτύων οριζόντια δομημένων, χωρίς ανταγωνισμούς και εγωισμούς, είναι το πρώτο και το κύριο συστατικό για να πετύχει η αλλαγή που επιθυμούμε και για την οποία μιλάμε τόσο πολύ στην Ελλάδα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να λειτουργούμε μ’ αυτόν τον τρόπο! Δεν πιστεύετε ότι ήρθε ο καιρός;

Πηγή : http://www.epixeiro.gr/start-up/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1/21820-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%8E-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AE%CF%83%CF%89-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7

Leave a Reply