Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις μετά τις τελευταίες αλλαγές.
Κανονικά θα έπρεπε το τελευταίο άρθρο της χρονιάς να είναι ανάλαφρο γεμάτο ευχές για υγεία, δύναμη και προσωπικές επιτυχίες.
Προσωπικά σας εύχομαι να βγουν αληθινά όλα τα όνειρα σας την νέα χρονιά,.
Σήμερα θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε χρηστικές οδηγίες, τι πρέπει να προσέξετε μετά την ψήφιση του νέου νόμου (4446/22.12.2016).
Α) Πληρωμή μισθοδοσίας (και όχι μόνο) μέσω τραπεζών.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι επιχειρήσεις στην πληρωμή τις μισθοδοσίας ή του υπολοίπου της, μετά την δημοσίευση του νόμου. Με τον νέο νόμο 4446/2016 και συγκεκριμένα με το άρθρο 72 προστέθηκε και ψηφίστηκε η παρακάτω διάταξη στο άρθρο 23 του Ν. 4172/2013 με ισχύ από την δημοσίευση δηλ. 22/12/2016.
«Άρθρο 23. Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες ……..
ιδ) Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών».
Με την παραπάνω διάταξη όποια ποσά αποδίδονται από 22/12/2016 και μετά στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο εξόφλησης, διότι αν δεν εξοφληθούν μέσω τραπέζης δεν θα αναγνωριστούν για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα και πρέπει να αναμορφωθούν φορολογικά
Η σχετική διάταξη δεν αφορά μόνο την μισθοδοσία προσωπικού, αλλά όλες τις περιπτώσεις του άρθρου 12 παράγραφός 2, του Ν.4172/2013 και ποιο συγκεκριμένα.
«2. Για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες:
α) στο πλαίσιο σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο,
β) βάσει σύμβασης, προφορικής ή έγγραφης, με την οποία το φυσικό πρόσωπο αποκτά σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλο πρόσωπο, το οποίο έχει το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών,
γ) οι οποίες ρυθμίζονται από τη νομοθεσία περί μισθολογίου και ειδικών μισθολογίων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου,
δ) ως διευθυντής ή μέλος του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας,
ε) ως δικηγόρος έναντι πάγιας αντιμισθίας για την παροχή νομικών υπηρεσιών,
στ) βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του.»
Β) Αλλαγές στο ΦΠΑ.
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την παράταση της εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση , έχουμε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά.
Ποιο συγκεκριμένα:
Νησιά με μειωμένο ΦΠΑ έως 31.12.2017 |
Σαμοθράκη |
Λήμνος, Λέσβος, Άγιος Ευστράτιος |
Χίος, Ψαρά , Οινούσες |
Σάμος , Ικαρία |
Κως, Κάλυμνος, Νίσυρος, Πάτμος, Λέρος, Σύμη, Αστυπάλαια, Χάλκη, Καστελόριζο |
Σε αυτά τα νησιά οι συντελεστές ΦΠΑ παραμένουν μειωμένοι κατά 30% και δεν αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ.
ΕΙΔΗ | ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ |
Φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες. | 5% |
Είδη διατροφής, (νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικό νερό), φαρμακευτικά προϊόντα, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα | 9% |
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, εστίαση (catering), και αποχέτευση | 17% |
Πέρα από τα νησιά που παραμένουν στο μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ, από 1.1.2017 αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ σε δεκαπέντε νησιά του Αιγαίου, κύρια στα Κυκλαδίτικα, που μπαίνουν στο κανονικό καθεστώς.
ΤΑ 15 ΝΗΣΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΑΠΟ 1.1.2017 |
Σκόπελος |
Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δήλος |
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει από 1.1.2017 να προσαρμόσουν τα εμπορικά τους προγράμματα ώστε να τιμολογούν τα αγαθά που αποστέλλουν και τις υπηρεσίες που παρέχουν με τους κανονικούς συντελεστές ΦΠΑ.
ΕΙΔΗ | ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ |
Φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες. | 6% |
Είδη διατροφής, (νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικό νερό), φαρμακευτικά προϊόντα, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα | 13% |
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, εστίαση (catering), και αποχέτευση | 24% |
Η επιβάρυνση στα αγαθά και τις υπηρεσίες, που θα υπάρχει είναι ανάλογη με τον συντελεστή ΦΠΑ.
Στα βασικά είδη διατροφής, στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και στις υπηρεσίες διαμονής, προβλέπεται επιβάρυνση της τάξης του 3,7% έως 4%.
Στις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, προβλέπεται επιβάρυνση της τάξης του 6%.
Επιπλέον επιβαρύνσεις θα υπάρξουν στα καύσιμα, τον καφέ και τα λοιπά είδη των οποίων από 1.1.2017 αυξάνεται και ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Τέλος να θυμίσουμε ότι τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου έχουν μπει στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ σε δυο φάσεις:
– από 1.10.2015 η πρώτη ομάδα νησιών,(Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος Σκιάθος).
– από 1.6.2016 η δεύτερη ομάδα νησιών (Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος).
Τέλος να προσθέσουμε ότι από 22.12.2016 όλες οι συναλλαγές με ιδιώτες πάνω από 500 ευρώ πρέπει να εξοφλούνται με τραπεζικό τρόπο.
Απόστολος Αλωνιάτης
Αναδημοσίευση απο την εφημερίδα FM VOICE της Πέμπτης 29.12.2016
Πηγή: http://logistikoskosmos.blogspot.gr/2017/01/blog-post_12.html?m=1