Ξεκινώ το 2015 σχεδιάζοντας την επιχειρηματική μου επιτυχία
Γράφει η Σουσάνα Κάλφα
Πως αισθάνεσαι για την επιχείρηση σου τώρα που μια νέα χρονιά έχει ξεκινήσει;
Ίσως να βρίσκεται εκεί που είχες προγραμματίσει να είσαι και να έχεις πετύχει τους στόχους σου.
Ίσως να είσαι κοντά στην επιτυχία ενός στόχου ή να είσαι καλύτερα οικονομικά από ότι υπολόγιζες να είσαι.
Ίσως πάλι, να είσαι μακριά από το ποθούμενο, η επιχείρηση σου να είναι σε πολύ δύσκολη θέση και να χρειαστεί να πάρεις πολύ κρίσιμες αποφάσεις. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε αυτήν την θέση.
Ο κατάλληλος χρόνος για να κάνεις τον απολογισμό σου και να βάλεις τα θεμέλια για να πετύχεις τους στόχους σου για το 2015 είναι τώρα, όσο δύσκολο και αν φαίνεται όταν ειδικά αντιμετωπίζεις πολύπλευρα προβλήματα.
Με κάποιον τρόπο, οφείλεις στον εαυτό σου και στην επιχείρηση σου, να βρεις την δύναμη, την ψυχραιμία και τον δυναμισμό για να θέσεις την στρατηγική σου και να κάνεις τα πλάνα σου και να βρεις τους τρόπους για να τα υλοποιήσεις για το επόμενο έτος ώστε σε 12 μήνες από τώρα, να είσαι σε καλύτερη θέση (και ψυχολογικά αλλά οικονομικά).Δεν είσαι μόνος – μόνη
Έχω την τύχη και την ευλογία, να συνεργάζομαι αλλά και να συναναστρέφομαι με πολλούς ανθρώπους σαν και σένα, που έχουν τα δικά τους προβλήματα, αντιμετωπίζουν κυρίως οικονομικές δυσχέρειες και μπλοκαρίσματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση. Μερικές φορές, τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα αλλά τις περισσότερες φορές, χρειάζεται επαναπροσδιορισμό και αλλαγές για να βελτιωθεί.
Σκέψου τι είναι αυτό που λειτούργησε καλά μέσα σε αυτόν τον χρόνο
Μην υποτιμάς, τις μικρές καθημερινές νίκες. Είμαι σίγουρη ότι μέσα σε αυτόν τον χρόνο, κάτι καλό έχεις πετύχει, κάποιον νέο πελάτη κέρδισες, κάποιες μέρες ήταν καλύτερες από τις προηγούμενες. Σκέψου τα πράγματα και τις κινήσεις που λειτούργησαν καλά στην επιχείρηση σου, όσο μικρά και ασήμαντα και αν θεωρείς ότι είναι. Καθημερινές μικρές νίκες μπορεί να είναι: μια διάκριση που είχες, ένας νέος ευχαριστημένος πελάτης, ένα καλό testimonial, μια προθεσμία που ανταποκρίθηκες, μια δύσκολη εργασία που έφερες σε πέρας, ένα άρθρο που κατάφερες να γράψεις κτλ κτλ. Θα μπορούσε η λίστα να είναι αμέτρητη. Αναγνώρισε την αξία σου και γιόρτασε ή πανηγύρισε τις μικρές σου νίκες. Θα είναι πραγματική αγαλλίαση το συναίσθημα αυτό.
Σκέψου τι είναι αυτό που ΔΕΝ λειτούργησε καλά μέσα σε αυτόν τον χρόνο
Ο ρεαλισμός και η καθαρή – ανόθευτη- ματιά είναι πραγματικά μεγάλο προσόν. Μπορεί μερικές φορές, αυτό που βλέπουμε να μας πονάει αλλά είναι πολύ βοηθητικό για να μπορέσουμε να κάνουμε τις αλλαγές που οφείλουμε για να αδράξουμε την ελπίδα. Συνήθως η μεγαλύτερη μας αδυναμία είναι –αυτό το λέω πολύ συχνά στους πελάτες μου/ κάποιοι διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα χαμογελούν – η αντίσταση μας στην αλλαγή. Μην μασάς. Το αντίδοτο είναι είναι ένα. Αντιστάσου στην αντίσταση σου και αν δεν μπορείς μόνος ή μόνη, εγώ είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να το κάνεις.
Δες τα (πραγματικά) νούμερα
Τα νούμερα έχουν μια μαγική δύναμη. Να αποκαλύπτουν την αλήθεια. Μην κρύβεσαι από την αλήθεια των αριθμών. Να το κάνεις αυτό τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Με πελάτες μου που coachάρω, ακολουθούμε ένα ερμηνευμένο και tailor made μηνιαίο Οικονομικό προυπολογισμό και απολογισμό, για να βλέπουμε όσο είναι νωρίς, τι μας λεν τα νούμερα και πως μεταφράζεται αυτό μέσα στην επιχείρηση. Επίσης αυτή η διαδικασία, μας βοηθά να αξιολογούμε συχνά πυκνά το revenue model που ακολουθούμε αλλά και γενικότερα το business model μας και όσο είναι νωρίς να κάνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές μέσα από marketing, διαφήμιση αλλά κυρίως εσωτερικές αλλαγές στις διαδικασίες, στην συμπεριφορά μας, στην κουλτούρα μας κτλ. Όλα μεταφράζονται σε νούμερα – ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία- γιαυτό μην υποτιμάς την δύναμη τους. Και προπαντός, μην την υποτιμάς.
Προσδιόρισε τι θα ήταν αυτό που θα απογείωνε την επιχείρηση σου
Τις πιο μεγάλες νίκες, τις έχουμε πρωτύτερα οραματισθεί. Ποιο θα ήταν εκείνο που πραγματικά θα απογείωνε την επιχείρηση σου ή θα σε έκανε να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο; Σκέψου τι πραγματικά θέλεις να δημιουργήσει, με ποιον τρόπο αυτό θα διοχετευθεί στην αγορά και στους πελάτες σου και με ποιον τρόπο αυτό θα είναι μετρήσιμα καλό για σένα. Εφόσον όντως αυτό θα έχει νόημα, για σένα, κάνε ένα ερμηνευμένο και τεκμηριωμένο πλάνο δράσης. Μην περιμένεις να κάνεις τα πάντα και όλα σωστά. Απλά, μάθε να δρας προς την κατεύθυνση της δράσης, της καλής προετοιμασίας αλλά μην περιμένεις όλα να είναι τέλεια. Το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού. Συγκεντρώσου στο τι θα κάνεις ώστε να πετύχεις τον στόχο σου.
Κάνε το ετήσιο πλάνο δράσης σου
Για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, θα πρέπει να κουνηθείς από την θέση σου και από την βολή σου (escape from your comfort zone).
Ποιος είναι ο τελικός και υπέρτατος σκοπός σου για αυτό το έτος;
Οφείλεις να απαντήσεις την ερώτηση και να την συγκεκριμενοποιήσεις. Αφού το κάνεις αυτό, προσδιόρισε ποια δυνατά σημεία, στοιχεία θα χρησιμοποιήσεις για να το καταφέρεις και πως θα δημιουργήσεις ένα πλάνο δράσης κομμένο σε μικρότερα κομματάκια χρόνου ( στόχος-δράση ημέρας, στόχοι- δράσεις εβδομάδας, στόχοι-δράσεις μήνα κτλ).
Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις pivot μία ή και περισσότερες φορές μέσα στον χρόνο αλλά είναι και αυτό μέρος της διαδικασίας. Μην το φοβάσαι.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σου πω ότι κάθε επιχείρηση έχει τα πάνω της και τα κάτω της.Μπορεί να μην είσαι εκεί που θα επιθυμούσες να είσαι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν (θα) είσαι σπουδαίος σε αυτό που κάνεις.Βρες λίγο ήρεμο χρόνο για να ευχαριστήσεις και να ευχαριστηθείς αυτά που έχεις, να οραματισθείς τα καλά που έρχονται και να αρχίζεις να ζωγραφίζεις στον δημιουργικό καμβά της επιχείρησης σου.