Αμαρτίες νόμου παιδεύουσι τέκνα… φορολογούμενων
Σήμερα δεν θα σας απασχολήσω με θέματα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Όχι γιατί δεν είναι επίκαιρο. Αντίθετα είναι το ποιο καυτό (hot το λέει η νεολαία) θέμα της εποχής.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Απλώς αδυνατούμε να σας ενημερώσουμε πώς θα φορολογηθείτε, πώς θα υποβάλετε τη δήλωση σας, μέχρι πότε μπορείτε να την υποβάλατε κλπ., γιατί περιμένουμε νομοθετικές παρεμβάσεις, τόσο σε πρωτογενές επίπεδο (νομοθετικές ρυθμίσεις με την κατάθεση τροπολογιών στη Βουλή), όσο και δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Όλα αυτά διότι χτύπησαν τα πρώτα τέλια, συγνώμη… πήγαν τα πρώτα εκκαθαριστικά, στην αναπληρώτρια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη, με εξωφρενικές εκκαθαρίσεις σε μικροποσά τόκων, που αφορούν φοιτητές, ανέργους και κατοίκους του εξωτερικού.
Την περασμένη εβδομάδα σας δώσαμε ένα παράδειγμα σχετικά με μία φοιτήτρια που είχε 1,2 ευρώ τόκους:
«Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό μίας φοιτήτριας που έχει λογαριασμό στο όνομα της και είχε τόκους 1,20 ευρώ. Είχε όμως και την ατυχία να έχει στο όνομα της ένα αυτοκίνητο που έβγαλε τεκμήριο 2.850 ευρώ. Αποτέλεσμα; Πραγματικό εισόδημα 1,20 ευρώ και αυτά από τα χρήματα που τις έβαζαν οι γονείς της. Τεκμαρτό εισόδημα 2.850 ευρώ Χ 26% = 741,00 ευρώ φόρος Χ 55% προκαταβολή 407,55 προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο. Σύνολο φόρου και προκαταβολής 741,00+407,55 = 1.148,55 ευρώ (μόνο)!».
Λάθος στο λάθος!
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι κάναμε ένα λάθος. Το λάθος μας είναι ότι μεταφράσαμε τον νόμο όπως έχει και όχι όπως τον καταλαβαίνει το taxis net.
Η διάταξη που πέρασε με τον νόμο 4321/2015 στο άρθρο 21 έλεγε κατά γράμμα: «Δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη εφόσον ο φορολογούμενος ή τα εξαρτώμενα μέλη αποκτούν εισόδημα μόνο από τόκους και ακίνητα».
Το taxis στην εκκαθάριση που κάνει -και επειδή δεν διευκρινίζεται στον νόμο αν το εισόδημα αυτό είναι πραγματικό, από τόκους ή ενοίκια, χωρίς να υπάρχει άλλο τεκμαρτό εισόδημα- ενεργοποιεί, στην περίπτωση του παραδείγματος μας και την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη των 3.000 ευρώ.
Συμπερασματικά για εισόδημα 1,2 ευρώ θα πληρωθεί φόρος: 2.850 (τεκμήριο αυτοκινήτου) + 3.000 (ετήσια τεκμαρτή δαπάνη) = 5.850 ευρώ Χ 26% = 1.521 ευρώ κύριος φόρος. Μαζί με την προκαταβολή 55% (1.521 Χ 55% =) 836,55 ευρώ, η συνολική επιβάρυνση ανεβαίνει στα 2.357,55 ευρώ.
Κοινωνικό πρόβλημα
Το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Η συγκεκριμένη φοιτήτρια χάνει την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους, αφού έχει τεκμαρτό εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ.
Αποτέλεσμα όλου αυτού δεν είναι μόνο η πληρωμή ενός υπέρογκου φόρου, με πραγματικό εισόδημα μόνο 1,2 ευρώ, αλλά και η φοιτήτρια να μην έχει ασφάλιση για την επόμενη χρονιά, αφού δεν θα είναι προστατευόμενο μέλος στη φορολογική δήλωση του πατέρα της.
Μαζί με τα άλλα παραστατικά που πρέπει να κατατεθούν για να αποδείξουμε ότι έχουμε προστατευόμενα μέλη στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι και η φορολογική δήλωση. Αν δεν υπάρχουν, τότε δεν μπορούμε να τους ασφαλίσουμε στο βιβλιάριο μας. Πλέον δεν μιλάμε μόνο για οικονομικό πρόβλημα αλλά κοινωνικό αφού χιλιάδες φοιτητές θα βρεθούν χωρίς ασφάλιση.
Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να παρέμβει άμεσα το οικονομικό επιτελείο. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση, στους δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστους εργαζόμενους και μικρομεσαίους θα προστεθούν χιλιάδες φοιτητές.
Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος
Βρίσκομαι στα πρόθυρα της απογοήτευσης. Τον τελευταίο καιρό έχουμε κατακλυστεί με προτάσεις και θέσεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη φορολόγηση εισοδημάτων ή το ΦΠΑ κ.λπ. Θέλουμε να σταθούμε σε δυο θέματα:
Α. Σε αυτό των ανακοινώσεων χωρίς σκέψη και γνώση των νόμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα του ΦΠΑ. Αν ο υπουργός Οικονομικών ρωτούσε, είτε τις υπηρεσίες του, είτε κάποιο σύμβουλό του, θα τον ενημέρωνε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο διαφορετικοί συντελεστές στο ίδιο προϊόν ή υπηρεσία, εξαιρουμένου του ειδικού καθεστώτος των νησιών. Αυτό λέει η 6η οδηγία της Ε.Ε. για τον ΦΠΑ.
Β. Έχω αρχίσει να αισθάνομαι ηλίθιος, για να μην πω καμία άλλη λέξη, που δηλώνω τα εισοδήματά μου όλα και πληρώνω τους φόρους μου, με τα όσα ακούγονται. Φόρος 15% και 30% και πάρε κόσμε ποσοστά, για νομιμοποίηση μαύρου χρήματος. Έτσι ορίζεται από το σχέδιο νόμου που έχει βγει σε διαβούλευση. Έκλεψες το κράτος; Δεν θα πληρώσεις όσα πλήρωσαν οι άλλοι που τα δήλωσαν! Θα πληρώσεις κάτι λιγότερο και είσαι λευκή περιστερά!
Όλα αυτά από μία κυβέρνηση της Αριστεράς, που στο όνομα να μαζέψει χρήματα, νομιμοποιεί κάθε παράνομο και μαύρο χρήμα.
Η εξουσία ας μην καταστρέψει την ηθική μας. Ας μην μπούμε στην λογική που ίσχυε μέχρι τώρα!
Υ.Γ. Αλήθεια αν ο Άκης πληρώσει τους φόρους θα αποφυλακιστεί;
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & markets Voice, της Πέμπτης 4 Ιουνίου 2015.
Πηγή:
http://www.fmvoice.gr/index.php/2012-09-12-05-20-12/financial-news/2012-09-12-05-21-54/item/111331-%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9-%CF%84%CE%AD%CE%BA%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD