Προαπαιτούμενα με ταξική κατεύθυνση
Πάει και αυτό. Ψηφίσαμε ένα ακόμη μνημόνιο, ξέρετε από εκείνα που οδηγούν σε ύφεση και είναι το λάθος φάρμακο που δίνουμε στην ελληνική οικονομία!
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Τώρα απλώς περιμένουμε τις εκλογές, για να δούμε πόσοι θα ψηφίσουν και ποιους και ποιοι θα αναλάβουν να εφαρμόσουν την πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά. Δεν το λέμε εμείς, το έλεγαν -και κάποιοι εξακολουθούν να το λένε-, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.
Το πρόβλημα που με απασχόλησε και με απασχολεί, όμως, ως πολιτικό ζώο (ον) και ως επιστήμονας, είναι άλλο. Τι ακριβώς επιδιώκει η τρόικα ή κουαρτέτο ή Θεσμοί ή «εταίροι» μας; Διότι ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας είναι σίγουρο ότι δεν επιδιώκουν! Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα προαπαιτούμενα που ζήτησαν και έλαβαν ή θα λάβουν σε λίγο καιρό.Κατάργηση φόρων για μεγάλα εισοδήματα
Κύριο επιχείρημα, κυρίως των Γερμανών και όχι μόνο, είναι ότι δεν φορολογούμε τον μεγάλο πλούτο. Έβαλλαν όμως ως προαπαιτούμενο να καταργηθεί το 8% της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ -μέτρο που αφορά καμιά διακοσαριά φορολογούμενους- και να μην μπει φορολογία 12% σε επιχειρήσεις που έχουν κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ.
Αλλαγές στις 100 δόσεις για τη ρύθμιση ληξιπροθέσμων
Ένα από τα ποιο επιτυχημένα μέτρα της νέα κυβέρνησης ήταν οι 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα, με αποτέλεσμα πάνω από 850.000 φορολογούμενοι να μπουν στις ρυθμίσεις και να τις εξυπηρετούν ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Κάτι που δεν γνωρίζουμε αν θα συμβεί και αύριο, με βάση τις νέες προϋποθέσεις που έβαλε το τρίτο μνημόνιο.
Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή, το επιτόκιο αυξάνεται σε 5% για όλους όσοι έχουν χρέος άνω των 5.000 ευρώ, ενώ για τους μικροοφειλέτες καθιερώνονται τρία κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά ώστε να μην ενεργοποιηθεί το ίδιο επιτόκιο. Συγκεκριμένα:
- 1. Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,
- 2. Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και
- 3. Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη
Να σημειώσουμε ότι η επιβάρυνση θα είναι ουσιαστικά 5,76% το χρόνο, δηλαδή 0,48% κατά μήνα, διότι το σχέδιο νόμου αναφέρει: «… επιβαρύνονται με τόκο που υπολογίζεται με βάση το ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ πλέον πέντε εκατοστιαίων μονάδων, αντί με τόκο που ανέρχεται σε τρεις εκατοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα, οι βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης…». Σήμερα το σχετικό ευρωπαϊκό επιτόκιο είναι 0,76%
Απώλεια ρύθμισης: Χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής
Λιγότερες δόσεις: Καθιερώνεται η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, οποτεδήποτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
Αποτέλεσμα των αλλαγών είναι πολλοί φορολογούμενοι με χρέη κάτω από 5.000 ευρώ, να βρεθούν με επιτόκιο 5%, είτε διότι είναι επαγγελματίες, είτε διότι έχουν περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ, είτε διότι το χρέος τους είναι κάτω από το 50% του εισοδήματος τους. Και βέβαια πολλοί θα βγουν εκτός ρύθμισης διότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ, που μας έρχεται σε πέντε δόσεις από τον Οκτώβριο και χωρίς αλλαγές.
Έκπτωση φόρου 2%: Καταργείται, πριν καλά-καλά προλάβει να ισχύσει, η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος, για τα εισοδήματα, από την 1η Ιανουαρίου 2015. Δηλαδή, καταργείται ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποφέρει κάποια μαζεμένα χρήματα στο κράτος, όπως φάνηκε από την έως σήμερα αποπληρωμή φόρου εισοδήματος, με ελάχιστό κόστος. Διότι είναι κατανοητό ότι το κράτος θέλει να εισπράξει τα χρήματα από φόρους όσο ποιο νωρίς γίνεται. Από τη στιγμή που καταργείται και το ελάχιστο κίνητρο του 2%, γίνεται κατανοείτο ότι όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι, ενώ έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μετρητά, θα προτιμήσουν να πληρώσουν με δόσεις.
Τελικά τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: «Οι δανειστές μας θέλουν να ανακάμψει η Ελληνική οικονομία και να εισπράξουν τα χρήματα τους ή θέλουν την εξαθλίωση της και να ξεπληρώσουμε με τον πλούτο της χώρας;» Τείνω να πιστέψω στη δεύτερη εκδοχή. Ελπίζω και οι διοικούντες αυτής της χώρας να το κατανοήσουν κάποια στιγμή.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets VOICE της Πέμπτης 20 Αυγούστου 2015.