Κατατέθηκε ο αναπτυξιακός νόμος – Τι προβλέπει αναλυτικά
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».
Α. Με τις διατάξεις του υπόψη σχεδίου νόμου ρυθμίζονται τα εξής:
1. Καθορίζονται:
1) ο σκοπός και οι επιμέρους στόχοι του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η υποστήριξη μειονεκτικών περιοχών της χώρας, η αύξηση της απασχόλησης, η αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων κ.λπ., ϋ) τα μέσα επίτευξης των προαναφερόμενων στόχων (δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, βελτίωση του τεχνολογικού επιπέδου και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, επανεκβιομηχάνιση της χώρας, κ.λπ.). (άρθρα 1-3)
2. Προβλέπονται:
ί) οι γενικές αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται στα καθεστώτα ενισχύσεων και οι τρόποι συμμετοχής φορέα στο κόστος επενδυτικού σχεδίου, (είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού επενδυτικού κόστους δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, στήριξη ή παροχή), το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος επενδυτικών σχεδίων, με κλιμακούμενη απαίτηση ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων, κ.λπ. (άρθρα 4-5)
3. α. Ορίζονται οι δικαιούχοι των ενισχύσεων για υπαγωγή σε επενδυτικά σχέδια του υπό ψήφιση νόμου.
β. Προσδιορίζονται:
i) οι τομείς δραστηριότητας που υπάγονται ή που εξαιρούνται από τα καθεστώτα ενισχύσεων και οι επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων περιφερειακών και μη, για την εφαρμογή καθεστώτων ενισχύσεων και καθορίζονται σύμφωνα με το Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό (ΓΑΚ), οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή αυτών. (άρθρα 6-9)
4. Αναφέρονται:
ί) τα είδη των ενισχύσεων που παρέχονται στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων, (φορολογική απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών),
ίί) οι εντάσεις και τα ανώτατα ύψη ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων εντός και εκτός περιφερειακών ενισχύσεων και
iii) οι κατηγορίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επιχειρήσεων στις οποίες παρέχονται ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων. (άρθρα 10 – 12)
5. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια και συγκεκριμένα καθορίζονται τα εξής:
Η διαδικασία υποβολής αίτησης υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου σε καθεστώς ενίσχυσης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.), ο τρόπος υπολογισμού του απαιτούμενου παράβολου, αναλόγως του μεγέθους του επενδυτικού σχεδίου, τα ανώτατα και κατώτατα όρια αυτού, κατά περίπτωση, η δυνατότητα αναπροσαρμογής του, με κ.υ.α., και η κατάπτωσή του υπέρ του Δημοσίου, εφόσον η αίτηση υπαγωγής απορριφθεί.
Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων και τα όργανα διενέργειάς της [αξιολόγηση της αίτησης από έναν (1) αξιολογητή, αντί από δύο (2) που ισχύει σήμερα, και έλεγχος του αποτελέσματος της αξιολόγησής του από τριμελή Επιτροπή], καθώς και οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι αξιολόγησης (άμεση και συγκριτική). Προβλέπεται κατάπτωση του παράβολου υπέρ του Δημοσίου, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι τιθέμενες, επί ποινή αποκλεισμού, προϋποθέσεις για κάθε επενδυτικό σχέδιο.
Η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων κατά των απορριπτικών, κατά το στάδιο της αξιολόγησης, αποφάσεων με καθορισμό του αρμόδιου, για την εξέτασή τους, οργάνου.
Η διαδικασία διενέργειας ελέγχων των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων, τα όργανα διενέργειας αυτών, η επιβολή κυρώσεων για τις αναφερόμενες περιπτώσεις, ο τρόπος υπολογισμού και το ύψος του απαιτούμενου παράβολου για την υποβολή του σχετικού αιτήματος ελέγχου, κατά περίπτωση. Τα αναφερόμενα ποσά για τα ανώτατα και κατώτατα όρια των παραβολών μπορούν να αναπροσαρμόζονται με απόφαση των ανωτέρω Υπουργών.
Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υποβολής αιτήματος τροποποίησης των όρων της απόφασης υπαγωγής, για το οποίο απαιτείται η καταβολή παράβολου, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση των ανωτέρω Υπουργών.
Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη με δυνατότητα παράτασης για τους αναφερόμενους λόγους, η διαδικασία για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, καθώς και τις κυρώσεις που επέρχονται σε περίπτωση μη τήρησής της.
Οι προϋποθέσεις καταβολής της ενίσχυσης ή χρήσης της ωφέλειας, κατά είδος ενίσχυσης (φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση κ.λπ.). Οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), όπου εγγράφεται η σχετική δαπάνη για κάθε οικονομικό έτος, που καλύπτεται από εθνικούς πόρους ή Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία ή και από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, κατά τα οριζόμενα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. (άρθρα 13 – 20)
6. Καθορίζονται οι υποχρεώσεις των φορέων υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων κατά τη φάση υλοποίησης, καθώς και μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και την πιστοποίηση έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. (άρθρα 21 – 22)
7. Παρατίθενται οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραβίασης των υποχρεώσεων των φορέων υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Η παραβίαση των υποχρεώσεων αυτών δύναται να επιφέρει, ανάλογα με το είδος της παράβασης, επιβολή προστίμου, μερική ή ολική ανάκτηση της χορηγηθείσας ενίσχυσης, ολική ή μερική απώλεια του φορολογικού οφέλους (φορολογικής απαλλαγής) κ.λπ. (άρθρο 23)
8. α. Θεσμοθετούνται όργανα και συστήματα αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιείται το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών (Ε.Μ.Π.Α.) και το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών (Ε.Μ.Π.Ε.).
β. Συνιστάται, με υπουργική απόφαση, πενταμελής Επιτροπή Διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για τη διαχείριση των Ε.Μ.Π.Α. και Ε.Μ.Π.Ε.
γ. Προβλέπεται η σύσταση και συγκρότηση Γνωμοδοτικών Επιτροπών, οι οποίες θα επιλαμβάνονται ζητημάτων που αφορούν σε αποφάσεις ανάκλησης και επιστροφής ενισχύσεων κ.λπ.
δ. Με κ.υ.α., καθορίζονται οι αποζημιώσεις των μελών του Ε.Μ.Π.Α. και Ε.Μ.Π.Ε., της Επιτροπής Διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών, καθώς και των Γνωμοδοτικών Επιτροπών. (άρθρα 24 – 27)
ε. Με κ.υ.α. καθορίζεται ετησίως το ποσό κατά είδος ενίσχυσης που θα χορηγείται ανά καθεστώς ενισχύσεων. (άρθρο 28)
9. Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού να προκηρύσσει τα καθεστώτα ενισχύσεων και να καθορίζει το ελάχιστο απαιτούμενο περιεχόμενο της απόφασης προκήρυξης (π.χ. τη μορφή και το ύψος των χορηγούμενων ενισχύσεων, το ύψος του παράβολου για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής κ.α.) κ.λπ. (άρθρα 29-31)
10. Προσδιορίζονται οι δικαιούχοι, τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια, οι επιλέξιμες δαπάνες, το είδος και το ύψος ενίσχυσης, καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των καθεστώτων ενισχύσεων μηχανολογικού εξοπλισμού και γενικής επιχειρηματικότητας. (άρθρα 32 – 41)
11. Καθορίζεται το καθεστώς ενισχύσεων των νέων ανεξάρτητων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Ειδικότερα:
α. Ορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να θεωρηθούν νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ και απαριθμούνται οι επιλέξιμες δαπάνες.
β. Προβλέπονται τα είδη ενισχύσεων (φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης) και το ύψος αυτών, καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου. (άρθρα 42 – 46)
12. Περιγράφεται το καθεστώς ενισχύσεων των ΜΜΕ καινοτομικού χαρακτήρα. Ειδικότερα:
α. Ορίζονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων των ΜΜΕ (ανάπτυξη τεχνολογίας, καινοτόμα προϊόντα κ.λπ.) και απαριθμούνται οι επιλέξιμες δαπάνες.
β. Προβλέπονται τα είδη ενίσχυσης (φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης) και το ύψος αυτών, καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου. Το ποσοστό της επιχορήγησης για το εν λόγω καθεστώς ενισχύσεων ορίζεται στο 70% των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων, εξαιρουμένων των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του υπό ψήφιση νόμου (ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων), για τα οποία το ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται στο 100%. (άρθρα 47 – 51)
13. Ορίζεται ότι, επιχειρηματικές συστάδες (clusters) θεωρούνται δίκτυα επιχειρήσεων, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν ερευνητικά/εκπαιδευτικά ιδρύματα (πανεπιστήμια, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί έρευνας και ανάπτυξης, ν.π.δ.δ., ν.π.ι.δ. κ.λπ.), που δραστηριοποιούνται σε περιφερειακό ή διαπεριφερειακό επίπεδο και έχουν θεματική εστίαση. Οι επιχειρηματικές συστάδες διευθύνονται και συντονίζονται από φορέα διαχείρισης με νομική προσωπικότητα, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα μέλη του. Ο φορέας διαχείρισης της επιχειρηματικής συστάδας την εκπροσωπεί, αναπτύσσει και εφαρμόζει δραστηριότητες που υποστηρίζουν την ανάπτυξή της και δημιουργεί προστιθέμενη αξία για καθέναν από τους συμμετέχοντες σε αυτήν.
Για τις ανωτέρω επιχειρηματικές συστάδες, προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους στο σχετικό καθεστώς ενισχύσεων (συνέργειες και δικτυώσεις), τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα είδη ενισχύσεων (φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης) και το ύψος αυτών, καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου. Οι ενισχύσεις χορηγούνται αποκλειστικά στους φορείς που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές συστάδες.
Ρυθμίζονται, επίσης, θέματα ενισχύσεων για τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας (clusters καινοτομίας). (άρθρα 52 – 58)
14. α. Προβλέπεται η δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να ιδρύει ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς επιχειρηματικού κινδύνου (“Ταμεία Συμμετοχών”), κατά την έννοια των ορισμών της παρ. 34 του άρθρου 2 ΓΑΚ, συμμετοχής ή παροχής εξουσιοδότησης σε υφιστάμενους οργανισμούς που επενδύουν μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, για την ενίσχυση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Τα Ταμεία Συμμετοχών έχουν τη νομική μορφή οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων του ν.4209/2013. Η χρηματοδότηση τους πραγματοποιείται από το Εθνικό ή Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Τα Ταμεία Συμμετοχών μπορούν να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε άλλα ειδικότερα ταμεία συμμετοχών (“Ταμεία”), για την επίτευξη επιμέρους στόχων σε κλαδικό, περιφερειακό ή και εθνικό επίπεδο. Τα ειδικότερα αυτά Ταμεία έχουν τη νομική μορφή αμοιβαίων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών του άρθρου 7 ν.2992/2002 (Α’54) ή οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων.
β. Η δημόσια χρηματοδότηση, μέσω των ανωτέρω ταμείων, παρέχεται προς ανεξάρτητους ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες στις περ. α’ και β’ της παρ. 2 του άρθρου 21 ΓΑΚ ενισχύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου προς τις επιλέξιμες επιχειρήσεις και μπορούν να λαμβάνουν τη μορφή επενδύσεων ιδίων ή οιονεί ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή συνδυασμού αυτών.
γ. Με προεδρικό διάταγμα, συνιστώνται, στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, οι απαιτούμενες διοικητικές δομές και υπηρεσίες για το συντονισμό και την εποπτεία της σύννομης και αποτελεσματικής λειτουργίας των εν λόγω Ταμείων. (άρθρα 59 – 61)
15. Τίθενται διατάξεις για τα ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια.
α. Οι προτάσεις υποβάλλονται από επενδυτικά σχήματα με τη μορφή ολοκληρωμένων επενδυτικών προγραμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεμονωμένα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών συστάδων. Τα ολοκληρωμένα επενδυτικά προγράμματα ορίζονται ως το
συνολικό πλαίσιο δράσεων με ολοκληρωμένη χωρική ή/και κλαδική πρόταση ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη.
β. Στα μεμονωμένα επενδυτικά σχέδια των συμμετεχουσών επιχειρήσεων παρέχονται οι ενισχύσεις της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης, εξαιρουμένων των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν ενισχυονται με το κίνητρο της επιχορήγησης.
γ. Κάθε επενδυτικό σχήμα υποβάλλει ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα μέσω ΠΣΚΕ, το οποίο περιλαμβάνει μελέτη σκοπιμότητας ανεξαρτήτως ύψους των μεμονωμένων επενδυτικών σχεδίων, με βάση τις προδιαγραφές και τις διαδικασίες που ορίζονται στην απόφαση προκήρυξης, καθώς και τα μεμονωμένα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών συστάδων.
Η υποβολή των προτάσεων συνοδεύεται από την καταβολή παράβολου, το ύψος του οποίου καθορίζεται στην απόφαση προκήρυξης.
Με υπουργική απόφαση, συνιστάται επιτροπή αξιολόγησης των ολοκληρωμένων επενδυτικών προγραμμάτων και των μεμονωμένων επενδυτικών σχεδίων.
Μετά την έκδοση απόφασης υπαγωγής του ολοκληρωμένου επενδυτικού προγράμματος, με υπουργική απόφαση συνιστάται, υπό την εποπτεία της Γ ενικής Γ ραμματείας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης με αντικείμενο την υποβοήθηση του επενδυτικού σχήματος για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος. Η ως άνω επιτροπή στελεχώνεται με στελέχη της υπηρεσίας ή/και των αντίστοιχων Περιφερειών. (άρθρα 62 – 64)
16. α. Προσδιορίζονται οι δικαιούχοι και τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια των επενδύσεων μείζονος μεγέθους.
β. Τα υπαγόμενα στο καθεστώς αυτό επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με το κίνητρο της σταθεροποίησης του ισχύοντος κατά την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για χρονικό διάστημα, το οποίο ορίζεται στα δώδεκα (12) έτη από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Ο φορέας μπορεί να κάνει χρήση του παγιοποιημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το φορολογικό έτος ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Αν μειωθεί ο συντελεστής εφαρμόζεται ο εκάστοτε μειωμένος συντελεστής. Η χρήση σταθερού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ισχύει μέχρι την εξάντληση της ενίσχυσης που δικαιούται ο φορέας βάσει των ορίων του ΓΑΚ ή της οικείας απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέχρι του ποσού των 10.000.000 ευρώ.
Εναλλακτικά, ο φορέας της επένδυσης μπορεί να κάνει χρήση της φορολογικής απαλλαγής με ποσοστό ενίσχυσης 10% του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης ανεξαρτήτως του μεγέθους της επιχείρησης κατά παρέκκλιση των εντάσεων ενίσχυσης του άρθρου 11 του υπό ψήφιση νόμου, και έως του ποσού των 10.000.000 ευρώ.
γ. Οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων μπορούν να κάνουν χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης, μέσω της Γ ενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων, κατ’ αναλογική εφαρμογή του άρθρου 22 του Ν. 3894/2010, χωρίς τις προβλεπόμενες στο νόμο αυτό διαδικασίες υπαγωγής και χωρίς να μπορούν να κάνουν χρήση καμίας εκ των λοιπών ευνοϊκών ρυθμίσεων του ίδιου νόμου.
δ. Περιγράφονται οι διαδικασίες υπαγωγής των αιτήσεων αξιολόγησης και ελέγχου. (άρθρα 65 – 69)
17. α. Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αναπτυξιακό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από την Επιστημονική Επιτροπή και την Επιτροπή Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΕΔΔ). Ορίζεται η σύνθεση της Επιστημονικής Επιτροπής (ενδεκαμελής) και της ΕΚΕΔΔ (εικοσαμελής), η θητεία των μελών τους (τριετής), καθώς και οι αρμοδιότητες αυτών. Με κ.υ.α., συνιστώνται υπο-επιτροπές Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης, με σκοπό την επεξεργασία και διαβούλευση ειδικών ζητημάτων.
β. Προβλέπεται ότι, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) παρέχει επιστημονική υποστήριξη στην Επιστημονική Επιτροπή και συνδράμει το έργο της. Επίσης, ανατίθεται στη Μονάδα Συντονισμού Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η διοικητική υποστήριξη του Αναπτυξιακού Συμβουλίου.
γ. Ορίζεται ότι, η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Αναπτυξιακού Συμβουλίου γίνεται με πόρους που προέρχονται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (τακτικό και Π.Δ.Ε).
δ. Η συμμετοχή μέλους στο Αναπτυξιακό Συμβούλιο, δεν θεωρείται κατοχή δεύτερης θέσης στο δημόσιο τομέα, ε. Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν:
– τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ) (Φορέας που προϋπάρχει του Αναπτυξιακού Συμβουλίου και ασκεί αντίστοιχο έργο με αυτόν),
– τον τρόπο κάλυψης των δαπανών λειτουργίας του (από πόρους που προέρχονται από το ΠΔΕ και τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού) κ.λπ.,
– τη λειτουργία Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων (ΕΠ.ΕΜ) για την υποβοήθηση του έργου του ΕΣΑΑ (προβλέπεται για τα μέλη αυτής καταβολή αποζημίωσης),
– τη σύσταση της Διεύθυνσης Προώθησης της Ανταγωνιστικότητας (ΔΙ.ΠΑ), (αποτελείται από 12 θέσεις προσωπικού διαφόρων κλάδων και κατηγοριών). (άρθρα 70 – 75)
18. α. Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3299/2004 και 3908/2011, όπως:
– η παράταση προθεσμιών για την ολοκλήρωσή τους,
– οι προϋποθέσεις περαιτέρω παράτασης προθεσμιών για τα υπαχθέντα στο ν. 3299/2004 και διαδικασία διαπίστωσης της υλοποίησης του 50% αυτών,
– η διαδικασία τμηματικής καταβολής της επιχορήγησης,
– οι προϋποθέσεις παροχής προκαταβολής για τα υπαχθέντα στο ν. 3908/2011,
– η αντιμετώπιση εκκρεμών, κατά την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, αιτημάτων για την χορήγηση προκαταβολής, καταβολής του 50% ή του υπόλοιπου ποσού της επιχορήγησης,
– η δυνατότητα επιχορήγησης με την μορφή της φορολογικής απαλλαγής κ.λπ.
β. Ορίζονται οι περιπτώσεις επενδυτικών σχεδίων που συνιστούν διακριτές κατηγορίες ως προς την σειρά κατά τον έλεγχό τους και την καταβολή της ενίσχυσης και παρέχεται η εξουσιοδότηση, για την διεύρυνση, με υπουργική απόφαση, των περιπτώσεων αυτών βάσει των αναφερόμενων κριτηρίων.
(άρθρα 76 – 79)
19. Θεσπίζεται παράβολο που καταβάλλεται για την υποβολή αιτήματος ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων, για την πιστοποίηση του 50% του κόστους της επένδυσης και για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσής της. Το ύψος του παραβόλου υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ύψους των επενδυτικών σχεδίων και κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος αυτών, χωρίς να μπορεί να είναι κατώτερο των πεντακοσίων (500) ευρώ. Τα ποσά που καταβάλλονται ως άνω καθώς και αυτά που καταβάλλονται από το παράβολο για την υποβολή αιτημάτων τροποποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης, καλύπτουν τις δαπάνες των διαδικασιών αξιολόγησης, παρακολούθησης, ελέγχου και πιστοποίησης των επενδύσεων που υπάγονται στους ανωτέρω νόμους. Τα σχετικά ποσά κατατίθενται σε υφιστάμενο κωδικό εσόδου ή που δημιουργείται για τον σκοπό αυτό, του κρατικού προϋπολογισμού.
Παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με κ.υ.α., των αποζημιώσεων των μελών των οργάνων που συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου και παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων, κατά τα ειδικώς οριζόμενα, καθώς και των μελών του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών και Ελεγκτών που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. (άρθρο 80)
20. α. Προβλέπεται ότι, η επιχειρησιακή λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων του Αναπτυξιακού νόμου (ΠΣΚΕ-Αν) διαπιστώνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου. Για τα επενδυτικά σχέδια του ειδικού καθεστώτος της Επιχειρηματικότητας των Νέων, η διενέργεια πράξεων υλοποίησης και ολοκλήρωσης μέσω του ΠΣΚΕ-Αν δεν είναι υποχρεωτική.
β. Ορίζεται ότι στα μέλη του Μητρώου Αξιολογητών του άρθρου 7 του π.δ. 33/2011, που πραγματοποίησαν αξιολογήσεις επενδυτικών σχεδίων του ν. 3908/2011 για το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, καταβάλλονται οι αποζημιώσεις που προβλέπονται στην μνημονευόμενη υπουργική απόφαση.
(άρθρα 81 – 83)
21. α. Ρυθμίζονται θέματα επενδυτικής δραστηριότητας πολιτών τρίτων χωρών και προβλέπονται, κατά βάση, τα εξής:
– Θεωρείται ότι τα επενδυτικά σχέδια των ανωτέρω πολιτών που υπάγονται στις διατάξεις του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου και των νόμων 3299/2004 και 3908/2011, έχουν θετικές επιπτώσεις στην εθνική ανάπτυξη και οικονομία, η δε απόφαση υπαγωγής τους αποτελεί στοιχείο οικονομικής τεκμηρίωσης για την είσοδο και διαμονή τους στην Ελλάδα, με εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
– Προσδιορίζονται τα συγγενικά πρόσωπα που μπορούν να εγκαθίστανται στη χώρα μαζί με τους αλλοδαπούς επενδυτές καθώς και με αυτούς που πραγματοποιούν «Στρατηγικές Επενδύσεις» βάσει του ν. 3894/2010.
– Παρέχεται δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, βάσει των αναφερόμενων καθεστώτων διαμονής, να υποβάλλουν αίτηση για την ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας κατά τα ειδικώς οριζόμενα.
β. Επικαιροποιείται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), η έννοια της συνδεδεμένης επιχείρησης αλλοδαπών εταιρειών που εγκαθίστανται στην Ελλάδα για την παροχή και προς αυτές των αναφερόμενων υπηρεσιών. Παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού να αναπροσαρμόζει με απόφασή του τα ελάχιστα μεγέθη απασχολούμενου προσωπικού και δαπανών λειτουργίας των ανωτέρω εταιρειών.
– Παρέχεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής, με υπουργική απόφαση, των ελάχιστων μεγεθών απασχολούμενου προσωπικού και δαπανών λειτουργίας των ανωτέρω εταιρειών.
– Διευρύνεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών από ημεδαπές εταιρείες και προς συνδεδεμένες με αυτές, που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα (σήμερα προβλέπεται μόνο προς συνδεδεμένες, μη εγκατεστημένες στην Ελλάδα). (άρθρο 84)
22. Τίθενται μεταβατικής ισχύος διατάξεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τις προϋποθέσεις για την δυνατότητα ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των νόμων 3299/2004 και 3908/2011 (ενδεικτικά, εφόσον έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες πολεοδομικές ή άλλες νόμιμες άδειες, έχει περαιωθεί η διαδικασία ρύθμισης κατασκευών που περιλαμβάνονται στο φυσικό αντικείμενο της επένδυσης κ.λπ.) και την υπαγωγή τους στις διατάξεις του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, όσον αφορά στην υποβολή αιτημάτων τροποποίησης και ελέγχου αυτών, με καταβολή του προβλεπόμενου παράβολου ή επιβολή κυρώσεων, κατά περίπτωση.
Προβλέπεται, εφεξής, η δυνατότητα πραγματοποίησης και επιτόπιων ελέγχων (σήμερα προβλέπονται μόνο διοικητικοί έλεγχοι) για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας των επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια συνολικής ισχύος μέχρι 150 kw, που υπήχθησαν στις διατάξεις του ν. 3299/2004, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου.
– Παρέχεται εξουσιοδότηση, για τον καθορισμό, με υπουργική απόφαση, της διαδικασίας, του τρόπου, των οργάνων ελέγχου κ.λπ. για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων ελέγχων, καθώς και το μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο μέχρι την έκδοσή της.
– Αυξάνεται, κατά δύο (2) ακόμη έτη [από δύο (2) που ισχύει σήμερα], η προθεσμία για την πραγματοποίηση ελέγχων από την ολοκλήρωσή τους, ποσοστού τουλάχιστον 10% των επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια.
– Προβλέπονται, σε σχέση με επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις
διατάξεις των νόμων 3299/2004 και 3908/2011, ως ανεξάρτητα, οι όροι έντοκης επιστροφής τυχόν υπερβάλλοντος ποσού που προκύπτει, λόγω διαφοροποίησης των αρχικών τους όρων υπαγωγής. (άρθρο 85)
Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα επί του κρατικού προϋπολογισμού:
1. Συνολική δαπάνη για τα έτη 2016-2022 ύψους 480 εκατ. ευρώ περίπου, από τη χορήγηση των παρεχόμενων ενισχύσεων (επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, χρηματοδοτικές μισθώσεις κ.λπ.) σε επενδυτικά σχέδια του υπό ψήφιση νόμου, (άρθρο 10)
2. Ετήσια δαπάνη, λόγω της αποζημίωσης των μελών του Ε.Μ.Π.Α. και Ε.Μ.Π.Ε., της Επιτροπής Διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών, καθώς και των Γνωμοδοτικών Επιτροπών, το ύψος της οποίας θα εξειδικευθεί με την έκδοση των σχετικών κ.υ.α. (άρθρα 24-27)
3. Δαπάνη από:
α) τη χορήγηση αποζημίωσης στα μέλη των προβλεπόμενων οργάνων αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων, (άρθρα 14 και 16) β) τη σύσταση των απαιτούμενων διοικητικών δομών και υπηρεσιών για τη λειτουργία των Ταμείων Συμμετοχών, το ύψος της οποίας εξαρτάται από την έκδοση του προβλεπόμενου π.δ/τος. (άρθρο 61 παρ.1) γ) την καταβολή αποζημιώσεων στα μέλη των οργάνων που συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου και παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων, που καθορίζονται, αναλόγως των τιθέμενων κριτηρίων, με την έκδοση της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης.
Σε κάθε περίπτωση το ύψος της συνολικά προκαλούμενης δαπάνης εξαρτάται από πραγματικά περιστατικά (πλήθος αξιολογούμενων, ελεγχόμενων και παρακολουθούμενων επενδυτικών σχεδίων, ύψος και είδος αυτών, χιλιομετρική απόσταση του τόπου εγκατάστασης της επένδυσης κ.α.), (άρθρο 80 παρ. 3)
δ) την καταβολή αποζημιώσεων στα μέλη του Μητρώου Αξιολογητών του άρθρου 7 του π.δ. 33/2011, για αξιολογήσεις επενδυτικών σχεδίων που πραγματοποίησαν κατά το παρελθόν, το ύψος της οποίας εκτιμάται, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, σε έως 40 χιλ. ευρώ συνολικά, (άρθρο 82 παρ. 2)
4. Ενδεχόμενη δαπάνη, από τη δυνατότητα πραγματοποίησης επιτόπιων ελέγχων σε επενδυτικά σχέδια παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια, (άρθρο 85)
5. Ετήσια απώλεια εσόδων, από τη χορήγηση του κινήτρου της φοροαπαλλαγής των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στα καθεστώτα ενίσχυσης του υπό ψήφιση νόμου, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα. Εκτιμάται, ότι για την περίοδο 2016-2020 η απώλεια αυτή θα ανέλθει στο ποσό των 27 εκατ. ευρώ περίπου, (άρθρο 10)
6. Ενδεχόμενη απώλεια εσόδων, από τη δυνατότητα μετάπτωσης δικαιούχων επιχορήγησης βάσει των νόμων 3299/2004 και 3908/2011, να λάβουν το σύνολο ή τμήμα αυτής με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εξαρτώμενη από πραγματικά περιστατικά. Εκτιμάται για την περίοδο 2016-2020 στο ποσό των 161,4 εκατ. ευρώ, (άρθρο 78)
7. Αύξηση εσόδων, από την είσπραξη ή και κατάπτωση των προβλεπόμενων παραβολών, κατά τις οριζόμενες διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, περιλαμβανομένων και αυτών που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των νόμων 3299/2004 και 3908/2011. (άρθρα 13,14,16,17, 64, 80, 85)
8. Ενδεχόμενη αύξηση εσόδων, σε περίπτωση:
α) επιβολής κυρώσεων κατά τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων, (άρθρο 16, 23 και 85)
β) έντοκης επιστροφής τυχόν υπερβάλλοντος ποσού, σε σχέση με τους αρχικούς όρους υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί ως ανεξάρτητα στις διατάξεις των νόμων 3299/2004 και 3908/2011. (άρθρο 85)
9. Ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης ποσού 170 χιλ. ευρώ περίπου, από την κατάργηση της ΔΙΠΑ. (άρθρο 75)
10. Ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης, λόγω κατάργησης των ΕΠ.ΕΜ,. η οποία εκτιμάται σε 2,5 χιλ. ευρώ ανά άτομο, κατ’ ανώτατο όριο (ο αριθμός ατόμων προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση), (άρθρο 75)
Πηγή: