Στον αέρα τα σχέδια για αύξηση εσόδων, μπούμερανγκ τα πρόστιμα
Ξεμπερδέψαμε με τα παλιά πρόστιμα και περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα στα καινούργια. Περάσαμε, όμως, μία διδακτική εβδομάδα κατά την οποία όλοι καταλάβαμε ότι, ενώ ο βασιλιάς είναι γυμνός (κι αναφέρομαι στα πρόστιμα), μόνο ένα παιδί είχε το κουράγιο να φωνάξει «ο βασιλιάς είναι γυμνός».
Μάθαμε ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν λάθος, ότι -για μία ακόμη φορά- η κυβέρνηση σχεδιάζει στον αέρα, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να παίρνει πίσω ψηφισμένα μέτρα, με τροπολογίες (βλέπε ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο).
Μάθαμε ακόμη ότι για τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια φταίμε εμείς οι φορολογούμενοι που δεν εφαρμόζεται, διότι δεν έχουμε συμπληρώσει σωστά το Ε9 και πρέπει να το αλλάξουμε για να εφαρμοστεί σωστά το μέτρο.
Με πρόστιμα δεν θα έχουν ποτέ σωστά στοιχεία στο taxis
Ήταν το 2007, αν δεν κάνω λάθος, στην κάτω αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, στο Μοσχάτο. Η διεύθυνση παρουσίαζε το καινούριο Ε9 και γ.γ. ήταν ο καθηγητής, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Η αίθουσα ήταν χωρισμένη σε δυο «αντίπαλα» στρατόπεδα.
Στη μία σειρά οι εφοριακοί υπάλληλοι από τη διεύθυνση Κεφαλαίου και οι συνάδελφοι τους από τα Μητρώα των ΔΟΥ και στην άλλη πλευρά οι λογιστές. Η εισηγήτρια επεσήμανε ότι στην τροφοδοσία με στοιχεία είχαν πολλά προβλήματα, διότι τα μητρώα δεν είχαν επαρκή στοιχεία για γάμους, θανάτους και λοιπές λεπτομέρειες που έπαιζαν ρόλο στον υπολογισμό του ΕΤΑΚ.
Ο γενικός γραμματέας αναρωτήθηκε γιατί γίνεται αυτό και κάποιος από την πλευρά των λογιστών φώναξε: «Γιατί μας βάζουν απαράδεκτα πρόστιμα». Οπότε ο κ. Αναγνωστόπουλος, αναγνώρισε ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα έχουμε ποτέ σωστά στοιχεία σαν υπουργείο. Το θέμα έμεινε εκεί και τα μέτρα που πάρθηκαν, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Μιλάω, δε, εκ πείρας μια και ο συχωρεμένος ο πατέρας μου, που πέθανε το 2010, είναι ενεργός ακόμη φορολογούμενος, παρόλο που εφαρμόσαμε όλη τη διαδικασία που προβλεπόταν τότε. Όμως, η αρμόδια υπηρεσία δεν τον έχει διαγράψει!
Όσο το υπουργείο οικονομικών, αλλά και οι υπάλληλοί του, αυθαίρετα πολλές φορές, βάζουν πρόστιμα για την παραμικρή αλλαγή που πρέπει να γίνει, είτε στο Ε9, είτε στο Μητρώο (γάμοι, θάνατοι και άλλες διαδικαστικές ενέργειες που παρακωλύουν τη φορολογική αρχή ), να είναι σίγουροι στην Καραγεώργη Σερβίας ότι ποτέ δεν θα έχουν τα σωστά στοιχεία.
Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε Κτηματολόγιο και μετά Ε9
Από την πρώτη φορά που μας έβαλαν να συμπληρώσουμε το Ε9, το 2005, ξέραμε ότι για να εφαρμοστούν όλα αυτά και να μπορέσουν να αντλήσουν στοιχεία από το έντυπο, θα έπρεπε να σχεδιαστεί και να φτιαχτεί κάτι τελείως διαφορετικό, γι’ αυτό και υποβάλλαμε ξανά το Ε9, άλλες 3 φορές από τότε.
Τους λόγους που θα αποτύγχανε το Ε9 τους ξέραμε από την αρχή. Όπως και ότι θα γινόταν εργαλείο για να επιβληθούν νέοι φόροι.
Το δεύτερο ήταν αυτονόητο σε μία οικονομία που βλέπαμε από τότε να έχει προβλήματα, αλλά και από την εμπειρία μας σαν φοροτεχνικοί. Γιατί όταν προσπαθεί να βάλει το κράτος τα πράγματα σε μία σειρά, συνήθως το κάνει για να εισπράξει φόρους.
Όσο αφορά το πρώτο, η αποτυχία ήταν σίγουρη διότι ο σχεδιασμός του εντύπου Ε9 ήταν -και παραμένει- εκτός πραγματικής αξίας των ακινήτων, έστω και αυτής της διοικητικής αξίας που δίνουν οι αντικειμενικές αξίες και, κατά δεύτερο, δεν υπήρχαν και εξακολουθούν να μην υπάρχουν πραγματικά στοιχεία.
Κάποιοι, λοιπόν, πρέπει να καταλάβουν στα κυβερνητικά επιτελεία, ανεξαρτήτως ονομάτων υπουργών και χρωμάτων κόμματος διακυβέρνησης, ότι δεν μπορούν να έχουν σωστά στοιχεία, αν δεν λειτουργήσει το Κτηματολόγιο ή τέλος πάντων μία υπηρεσία που να καταγράψει την Ελληνική γη με πραγματικά στοιχεία, αλλά και αν δεν καταργηθούν τα πρόστιμα που εμποδίζουν τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση του Μητρώου.
Φρονούμε ότι πρέπει να γίνουν γενναία βήματα με την κατάργηση ορισμένων διαδικαστικών προστίμων, ώστε ο πολίτης να μην σκέπτεται το 100ρικο για να κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή στο Μητρώο της εφορίας και όχι μόνο σε αυτό. Έτσι, θα μπορέσει το κράτος να έχει σωστά στοιχεία στα αρχεία του.
Αν το κράτος συνεχίσει να βλέπει τις διορθώσεις αυτές ως τρόπο για να εισπράττει πρόστιμα, δεν θα κατορθώσει να έχει ποτέ σωστές πληροφορίες για τους φορολογούμενους.
Πηγη: