Παγίδες κρύβει για αγρότες η πτώχευση και ο εξωδικαστικός για ρύθμιση οφειλών.
Από 1η Ιουνίου 2021 ξεκίνησε η πλήρης εφαρμογή του ν. 4738/27.10.2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», του αποκαλούμενου και «Πτωχευτικού Νόμου».
πό 1η Ιουνίου 2021 ξεκίνησε η πλήρης εφαρμογή του ν. 4738/27.10.2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», του αποκαλούμενου και «Πτωχευτικού Νόμου».
Πλέον κανένα χρέος απέναντι στο Δημόσιο (εφορίες και ταμεία) ή τις τράπεζες δεν μπορεί να παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς ο οφειλέτης είτε θα πρέπει να το ρυθμίσει ή εφόσον αδυνατεί, να κηρύξει πτώχευση.
Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο εισήγαγε, μεταξύ άλλων, την πτώχευση των φυσικών προσώπων δηλαδή και των αγροτών, με την εκποίηση του συνόλου της περιουσίας τους, περιλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας τους.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο δικηγόρος και έμπειρος στα αγροτικά θέματα κ. Άγγελος Γιουρέλης, «με το παλιό καθεστώς θα μπορούσε μια αγροτική επιχείρηση που πασχολεί προσωπικό να κηρύξει πτώχευση. Ήταν όμως στη διακριτική ευκαίρια του προέδρου του δικαστηρίου να προχωρήσει ή όχι στην εκποίηση των περιουσιακών του στοιχείων (αγροτεμάχια, στάβλοι κ.α.) πλην της πρώτης κατοικίας.
Με το νέο καθεστώς ο αγρότης με το που θα υποβάλλει αίτηση πτώχευσης φεύγει η κυριότητα όλων των περιουσιακών του στοιχείων, δηλαδή χάνει αυτόματα χωράφια, ζώα και ακίνητα. Σφραγίζεται η περιουσία του και χάνει την κυριότητα».
«Παγίδες» όμως υπάρχουν και στη ρύθμιση των οφειλών, με περίοδο αποπληρωμής έως και 240 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και εώς και 420 δόσεις προς τις τράπεζες.
Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιουρέλης, «θα πρέπει οι αγρότες να είναι πολύ προσεκτικοί στην εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών που είναι μια προπτωχευτική διαδικασία. Αφορούν οφειλές τους ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ και αφορούν τουλάχιστον προς δύο πιστωτές. Όμως αίτηση, μπορούν να υποβάλουν και οι τράπεζες.
Αν κατατεθεί αίτηση από τον αγρότη θα γίνει αμέσως άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Όλοι στους οποίους χρωστούν, θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών, στο ύψος της ακίνητης περιουσίας και σε κάθε περιουσιακό στοιχείο.
Η τράπεζα δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί τη ρύθμιση και μπορεί να μην απαντήσει σε αυτό το αίτημα. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του οφειλέτη και δεν την εμποδίζει κανένας σε λίγους μήνες να θεωρήσει ότι ο αγρότης είναι σε παύση πληρωμών και να καταθέσει η ίδια αίτηση πτώχευσης. Επίσης για τρία χρόνια θα φαίνεται στον Τειρεσία ότι ο συγκεκριμένος αγρότης θα εχιε καταθέσει αίτηση για εξωδικαστικό.
Για αυτό θα πρέπει οι αγρότες να κάνουν ένα σωστό σχεδιασμό πριν αποφασίσουν να ενταχθούν στη διαδικασία της ρύθμισης των οφειλών και να μην ακούνε μόνο τον αριθμό των δόσεων».
Παϊσιάδης Σταύρος