• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

Μεγάλη υπόθεση το ενιαίο μητρώο Διαμεσολαβούντων

simeioseisΠριν  λίγες ημέρες η ΔΕΙΑ, σε συναντήσεις και με τους φορείς της Διαμεσολάβησης και με τον Πρόεδρο του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου,  δήλωσε την πρόθεσή της να υποστηρίξει και να παροτρύνει τους αρμόδιους φορείς ώστε να δημιουργηθεί ενιαίο ηλεκτρονικό μητρώο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι βεβαίως θετική – η δημιουργία ενός τέτοιου μητρώου θα έχει πολύπλευρα οφέλη για τη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, ιδιαίτερα δε σε επίπεδο Διαμεσολάβησης.

Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτή στο κοινό, που θα έδινε την δυνατότητα στον καταναλωτή να ελέγξει το όνομα του Διαμεσολαβητή και να διαπιστώσει αν λειτουργεί νόμιμα και με τι είδους πιστοποίηση, θα ενίσχυε την διαφάνεια και την φήμη της αγοράς.

Θα μπορούσε επίσης, να λειτουργήσει ως πλατφόρμα ενημέρωσης από τις ασφαλιστικές, για τα εν ισχύ συμβόλαια αστικής ευθύνης τα οποία υποχρεούνται πλέον να διατηρούν οι ενεργοί διαμεσολαβητές.

Μεταγενέστερα, στην κοινή αυτή βάση δεδομένων θα μπορούσαν να καταγράφονται  απευθείας από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς οργανισμούς οι απαιτούμενες ώρες επανεκπαίδευσης.

Η δημιουργία ενός τέτοιου αρχείου δεν είναι εύκολη διαδικασία και απαιτεί ουσιαστική συνεργασία όχι μόνο από τα Επιμελητήρια τα οποία εξ αντικειμένου θέλουν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία του Μητρώου, αλλά και από άλλους φορείς όπως η Διαμεσολάβηση και η Εποπτική Αρχή, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή του λειτουργία και εγκυρότητα.

Είναι γεγονός ότι πολλά Επιμελητήρια δεν έχουν αυτή τη στιγμή την υποδομή που απαιτείται ώστε να συνδράμουν στη δημιουργία μιας κοινής βάσης δεδομένων.

Το ηλεκτρονικό μητρώο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών είναι έργο που απαιτεί προγραμματισμό και οργάνωση, αλλά και άμεση υλοποίηση, ώστε σύντομα η αγορά να μπορέσει να απολαύσει τα θετικά στοιχεία εκείνα τα οποία περιμένει από μια τέτοια κίνηση.

Εκείνο, τέλος, που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην υλοποίηση είναι η προστασία από διαρροές. Τα αρχεία αυτά θα πρέπει να μην είναι εύκολα προσβάσιμα,  παρά μόνο από αυτούς που έχουν το νόμιμο δικαίωμα ώστε να αποφεύγονται «παρατράγουδα».

Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν παρόμοια αρχεία αποτέλεσαν βάση δεδομένων για την πρόσκτηση εργασιών από ασφαλιστικές εταιρείες ή διαμεσολαβούντες.

Κάθε καλή πρωτοβουλία αν δεν υλοποιηθεί σωστά μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Αυτές οφείλουν οι εμπλεκόμενοι να τις προλάβουν και να τις αποφύγουν.

Πηγή:

Μεγάλη υπόθεση το ενιαίο μητρώο Διαμεσολαβούντων

Leave a Reply