• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Μείωση 10% για όσους ασφαλίσουν την κατοικία τους.

Μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές. Πιο αναλυτικά, από το 2024 θα ισχύει μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες.

Με το ποσοστό των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές να κυμαίνεται στα επίπεδα του 15% με 17%, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να κερδίσουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, εφόσον το ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
2. Η έκπτωση πιάνει τόσο τον κύριο όσο και το “συμπληρωματικό” φόρο που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
3. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας. Θα λαμβάνονται υπόψη δηλαδή οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με την δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές.
4. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες είναι αναλογική. Δηλαδή η έκπτωση εφαρμόζεται ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%. Δεν ισχύει μείωση στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.


Αν δεν έχω ασφαλιστεί για ολόκληρο το 2023, τι ισχύει;

Η μείωση ΕΝΦΙΑ θα είναι κλιμακωτή για τις περιπτώσεις που ένα κτίριο δεν έχει ασφαλιστεί για ολόκληρο το χρόνο. Δηλαδή, αν ένα ακίνητο δεν είναι ασφαλισμένο για όλο το χρόνο, αλλά για 9 μήνες, θα υπάρχει έκπτωση 7,5%. Πιο αναλυτικά η έκπτωση ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοσθεί ως εξής:

Ασφάλιση για 12 μήνες φέρνει έκπτωση 10%
Ασφάλιση για 9 μήνες φέρνει έκπτωση 7,5%
Ασφάλιση για 3 μήνες φέρνει έκπτωση 2,5%
Ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει καμιά μείωση ΕΝΦΙΑ

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ. Άμεσα ωφελούμενοι είναι οι ιδιοκτήτες περίπου 1,1 εκατομμυρίων κατοικιών, από τα 6 εκατ. που μπορούν ακόμη να ασφαλιστούν για να πάρουν την έκπτωση.

Ποιες καλύψεις πρέπει να έχω στο συμβόλαιό μου;

Το συμβόλαιό σου θα πρέπει να έχει την κάλυψη φυσικών φαινομένων και να αναγράφει πως καλύπτει τους εξής κινδύνους:

Κεραυνός
Σεισμός
Πλημμύρα, Θύελλα, Καταιγίδα
Χιόνι, Χαλάζι, Παγετός
Πτώση δένδρων / στύλων

Η ασφάλεια για φωτιά είναι διαφορετική κάλυψη και υπάρχει σε όλα τα πακέτα ασφάλειας σπιτιού. Γι’ αυτό μην ανησυχήσεις αν δεν την δεις μέσα στην κατηγορία με τις φυσικές καταστροφές.

Τι ισχύει για όσους έχουν πολλά σπίτια

Τι γίνεται όμως, με αυτούς που έχουν πέρα από ένα ακίνητα; Αν κάποιος έχει τρεις κατοικίες για τις οποίες πληρώνει ΕΝΦΙΑ, για το πρώτο ακίνητο 300 ευρώ το δεύτερο ακίνητο 250 ευρώ και το τρίτο ακίνητο 150 ευρώ θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ εφόσον ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο.

Αν ασφαλίσει μόνο το πρώτο (δίνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ) η έκπτωση θα είναι 30 ευρώ. Η δαπάνη ασφάλισης όπως υποστηρίζουν από την αγορά κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ, ενώ τα ποσά αυτά ανεβαίνουν αν το συμβόλαιο ασφάλισης περιλαμβάνει επιπρόσθετες καλύψεις.

Η ασφάλιση πρέπει να είναι για όλη την αξία του ακινήτου

Για να έχει κανείς όλη την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ υπάρχει μια βασική προϋπόθεση. Η ασφάλιση θα πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου και όχι μόνο κάποιο μέρος του. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης αα λαμβάνονται υπόψιν οι «φορολογήσιμες» επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να «εναρμονιστεί» και με την δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές. Η έκπτωση θα «πιάνει» τόσο τον κύριο φόρο όσο και το λεγόμενο συμπληρωματικό.

Η Zeakis Financial Mentoring παρέχει ασφαλιστικές υπηρεσίες και στον κλάδο ασφάλισης κατοικίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο 2810 212298 ή στο ins@zeakis.com

Υπεύθυνη τμήματος: Βασιλική Μακροδημήτρη.