• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

Εγώ, ο Executive Εαυτός μου, οι Σχέσεις μου και οι Άλλοι

Όταν αναρωτιόμαστε για τους άλλους ή και για τον ίδιο μας τον εαυτό «ποιοι είμαστε;», «ποιοι δείχνουμε ότι είμαστε;», «ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε;» ή «ποιοι θέλουμε να είμαστε;» είναι προβληματισμοί που υποδηλώνουν διάθεση αυτοπαρατήρησης και ανάγκη για αυτοεπίγνωση.
Είναι αλήθεια ότι η σχέση μας με τον εαυτό μας και την εικόνα του, επηρεάζει βαθιά όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας!
Η αίσθηση της ταυτότητας και η ύπαρξη σκοπού, είναι κυρίως οι «σταθερές» που μας επιτρέπουν να αυτοπροσδιοριζόμαστε και να ισορροπούμε ξανά και ξανά στο σύστημα, με τις βέλτιστες αποδόσεις και χαμηλότερες αποκλίσεις.

Το επαγγελματικό προφίλ και η εδραίωση καριέρας, η απειλή της ανεργίας, οι ηγετικές δεξιότητες, η εποικοδομητική συνεργασία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η αποτελεσματική επικοινωνία, το «burn out», η ευασφάλεια (flexicurity), οι υγιείς στόχοι, τα σημαντικά και τα επείγοντα…
…είναι μόνο κάποια από όσα, απαιτούν διαχείριση στον καθημερινό εργασιακό βίο.


Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το έλλειμμα εμπιστοσύνης, η αίσθηση αναξιοπιστίας, η ανασφάλεια, ο φόβος και το στρες, είναι συνήθως οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτοπεριοριστικές αντιλήψεις και αποτυχία επίτευξης στόχων.
Αντιθέτως, η συναίσθηση της προσωπικής μας αξίας, η αυτογνωσία, η εσωτερική ισορροπία και η αποδοχή του εαυτού μας είναι απόρροια της εσωτερικής διαδικασίας μέσω της οποίας ο Executive Coach προκαλεί τη σκέψη και θέτει σε αμφισβήτηση το υπάρχον σύστημα πεποιθήσεων του καθενός:
Μια διαδικασία ολιστικής αξιολόγησης και ενδυνάμωσης που απελευθερώνει βούληση, πίστη, δημιουργικότητα και ενισχύει την αυτοπαρακίνηση και την επιμονή για προσωπική βελτίωση και περαιτέρω επαγγελματική ανάπτυξη.
Σημείο εστίασης και βαρύτητας κάθε φορά, αποτελεί το ζητούμενο της προσωπικής ικανοποίησης,σε σχέση με το εύρος της επαγγελματικής δέσμευσης.
Ειδικότερα, όταν στελέχη εκπληρώνουν εταιρικούς σκοπούς και στόχους,για τους οποίους δεν συμμερίζονται εκατό τοις εκατό, το όραμα ή τη στρατηγική ή την τακτική ή τις πρακτικές.
Ωστόσο, συμμετέχουν στην υλοποίησή και με την εμπλοκή τους συνδιαμορφώνουν και καθορίζουν το συνολικό αποτέλεσμα.
Κατά τη διαδικασία του Coaching, επίκεντρο έχει πάντα η ανάγκη που προβάλλει ο Coachee.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ;
Ποιοι είναι οι στόχοι σου;Σε τι βαθμό συνάδουν με τις αξίες σου;
Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία και ποιοι οι τομείς που επιδέχονται βελτίωση;
Πόσο ευθυγραμμισμένος είναι ο πραγματικός σου εαυτός με την εργασιακή σου καθημερινότητα;

Συχνά εντοπίζονται αποκλίσεις και τις περισσότερες φορές απαιτούν διαχείριση. Όταν οι άλλοι δεν αλλάζουν ή αλλάζουν στάση ή και συμπεριφορά, ίσως χρειάζεται να γίνεις πιο εναλλακτικός και να δεις τις αλλαγές από άλλη οπτική και με άλλους συσχετισμούς:
Τεχνικές «zoom-in» και «zoom-out».
Ένας Executive Coach μπορεί να σε βοηθήσει από την πρώτη κιόλας συνεδρία.
Συμβουλέψου φίλους ή συναδέλφους, αν γνωρίζουν κάποιον.
Ρώτησέ τους αν είχαν μια καλή σχέση-συνεργασία μαζί του. Είναι πολύ σημαντικό για εσένα ο Coach να σου εμπνέει εμπιστοσύνη και να σε κάνει να νιώθεις άνετα.
Με τη συνεργασία και την υποστήριξη του, θα ενισχύσεις τις δεξιότητές σου και θα διατηρήσεις σταθερό τον προσανατολισμό σου. Η πίστη στις δυνάμεις σου, θα σε οδηγήσει στην ανάληψη προσωπικής ευθύνης για τις προθέσεις και τις προσπάθειες που καταβάλεις.
Θα εξασκηθείς στη θετικότητα και στην αυτοπραγμάτωση, καθώς η «προπονητική σκέψης για υπεραποδόσεις» -όπως αποκαλώ συνήθως το Coaching ελληνικά- αποτελεί εξαιρετική πρακτική διεκδίκησης επιτυχών αλλαγών σταδιοδρομίας. Η Αναγνώριση και η Αυτοεκτίμηση ακολουθούν!

ΜΗ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ COACH
να καθοδηγήσει τα βήματά σου, αν δεν είσαι διατεθειμένος εσύ ο ίδιος πρώτος, να κάνεις τα δικά σου!
Αναπόφευκτα, το Coaching αλληλεπιδρά με όλες τις πτυχές των προσωπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών στόχων που σχετίζονται με τη ζωή σου και σε προσδιορίζουν. Η προσωπική «ευεξία» αντανακλάται στην επαγγελματική σου ισορροπία και οι σχέσεις σου, προσωπικές ή επαγγελματικές, συνθέτουν και δομούν το πολυπόθητο «γνώθι σ’ αυτόν».

Από την Ειρήνη Νικολαΐδου
Certified Personal & Executive Coach

Leave a Reply