• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

Εργασία σε ανέργους: Όλα τα προγράμματα του 2016

oaedΓνωστό είναι ήδη το χρονοδιάγραμμα για τα προγράμματα που θα δώσουν και φέτος μία ευκαιρία στους υποψήφιους ανέργους που αριθμούν πάνω από 1 εκατομμύριο στην χώρα μας. Ηδη η αρχή θα γίνει με τα δύο νέα προγράμματα μέσα στον Ιανουάριο και θα αφορούν 36.000 ανέργους.

Ξεκινάει μέσα στις επόμενες μέρες το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα απο τα δύο προγράμματα που ανακοίνωσε πριν απο λίγες μέρες η διοικητής του οργανισμού Μαρία ΚαραμεσίνηΤο πρόγραμμα (συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ) θα οδηγήσει τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και θα ωφεληθούν άνεργοι άνω των 50 ετών, διάρκειας 12-24 μηνών. Η πρόσκληση του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2016.

Οι άνεργοι που θα μετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα καθ’ όλη τη διάρκεια εργασίας.

Για τους εγγεγραμμένους άνεργους στον ΟΑΕΔ με χρόνο ανεργίας από 3 έως 12 μήνες επιδοτείται η πρόσληψη τους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για 12 μήνες, ενώ για τους ανέργους με χρόνο ανεργίας άνω των 12 μηνών επιδοτείται η πρόσληψη τους για 24 μήνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος δεν επιτρέπεται στις εταιρίες, που θα προσλάβουν τους ανέργους, να προβούν σε καμία απόλυση του προσωπικού τους.

Στα σκαριά είναι νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που θα απευθύνεται σε 26.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, με εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης, voucher 29-64 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ανακληθεί τον περασμένο Μαΐο, λόγω ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού.

Η πρόσκληση του προγράμματος αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2016.

Το πρόγραμμα που ανασχεδιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, κα. Ράνια Αντωνοπούλου διατηρεί τον ίδιο προϋπολογισμό, αλλά απευθύνεται πλέον σε 26.000 άνεργους και όχι σε 16.000, όπως προβλεπόταν αρχικώς.

Με βάση το νέο πλαίσιο, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχεται εγγυημένη απασχόληση για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων.

Η ορθολογικότερη αναμόρφωση του προγράμματος επιτεύχθηκε γιατί η ηγεσία του υπουργείου βελτίωσε προς όφελος των ανέργων την αναλογία της κατανομής των κονδυλίων, σύμφωνα με συνεργάτες της κας. Αντωνοπούλου.

Το 80% της επιδότησης κατάρτισης θα πηγαίνει στον άνεργο

Στο νέο πρόγραμμα το 80 % του προϋπολογισμού κατευθύνεται για ενίσχυση των ανέργων και μόλις το 20% στους φορείς κατάρτισης.

Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος διέθετε το 75% του προϋπολογισμού στους φορείς κατάρτισης και πρακτικής κατάρτισης και μόλις το υπόλοιπο 25% στους ανέργους.

Με το νέο σχεδιασμό ο άνεργος θα λαμβάνει, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500 ευρώ ενώ με τον αρχικό ο άνεργος λάμβανε μόλις 1600 ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα αφορά σε 8 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, ενέργεια, Τεχνολογίες πληροφορικής επικοινωνιών, logistics κ.α και σε 43 ειδικότητες και όχι σε 3 που προβλεπόταν αρχικώς.

Το ανακληθέν voucher απευθυνόταν μόνο στον τεχνικό κλάδο, τον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και στις νέες Τεχνολογίες.

Μάλιστα, οι ιθύνοντες του αρχικού σχεδιασμού του προγράμματος πριμοδοτούσαν τον κατασκευαστικό τομέα με τη διοχέτευση 10.000 ανέργων από το σύνολο των 16.000,παρότι σκοπός του προγράμματος ήταν η ενίσχυση των δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και όχι οι τομείς που παρουσιάζουν ύφεση, όπως ο τεχνικός κλάδος.

Με το νέο σχεδιασμό, οι άνεργοι θα λαμβάνουν, ανά ειδικότητα, πιστοποίηση γνώσεων και προσόντων που για πρώτη φορά θα βασίζεται σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 6 συνεδρίες, εκ των οποίων, 2 από αυτές θα παρέχονται σε ομαδική βάση και σε ωφελούμενους με κοινά επαγγελματικά χαρακτηριστικά ή κοινούς επαγγελματικούς στόχους.

Το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ

Τον Μάρτιο θα ανοίξει το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ που φέτος θα αφορά 100.000 ανέργους και οι αλλαγές θα είναι πολλές

Στο νομοσχέδιο που θα κατατθεί ξανά στην βουλή αποσαφηνίζονται ζητήματα που αφορούν τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Ξεκαθαρίζονται οι αμοιβές των ωφελούμενων των προγραμμάτων και προστίθεται αμοιβή και για νυχτερινή εργασία. Πιο συγκεκριμένα:

Α) Για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω, η αμοιβή ανέρχεται σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 495,25 ευρώ το μήνα. Για βραδινή εργασία, η αμοιβή θα είναι 24,76 ευρώ την ημέρα και όχι πάνω από 619 ευρώ το μήνα.

Β) Για ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών, η ημερήσια αμοιβή φτάνει τα 17,27 ευρώ και έως 431,75 ευρώ το μήνα. Για βραδινή εργασία, ανέρχεται σε 21,59 ευρώ και έως 539,75 ευρώ το μήνα.

Διευκρινίζεται ότι όσοι από τους ωφελούμενους απασχοληθούν σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, πρέπει να γίνει στο ΙΚΑ η αντίστοιχη καταβολή εισφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι ο Οργανισμός είναι ο αρμόδιος φορέας για την υποδοχή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των ωφελουμένων και την κατάρτιση του πίνακα γι’ αυτούς, τη σύζευξή τους με τις θέσεις απασχόλησης στους επιβλέποντες φορείς (Δήμοι, Περιφέρειες και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες), τη διενέργεια επιτόπιων επαληθεύσεων στους επιβλέποντες φορείς και τη καταβολή των αμοιβών στους ωφελούμενους και των ασφαλιστικών εισφορών στους επιβλέποντες φορείς.

Στη μοριοδότηση των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, θα υπάρχουν στο εξής δύο νέες υποπεριπτώσεις, η ηλικιακή ομάδα και οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ.

Τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η πρόσληψη των υποδειχθέντων ωφελούμενων, σύμφωνα με τον οριστικό πίνακα κατάταξης του ΟΑΕΔ. Επίσης, διευκρινίζεται ότι με την παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου του προγράμματος, η σύμβαση κάθε ωφελούμενου λύεται αυτοδίκαια, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Οι ωφελούμενοι έχουν δικαίωμα να απουσιάζουν δύο εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος. Ειδικά όμως οι ωφελούμενες που μπορεί να βρίσκονται σε κατάσταση κυοφορίας ή λοχείας δικαιούνται να απουσιάζουν 13 εργάσιμες ημέρες. Επίσης, κάθε γονέας παιδιού ηλικίας 4 έως 18 ετών δικαιούται να απουσιάζει δύο μέρες, σε ώρες ή ολόκληρη μέρα κάθε φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης. Πρέπει όμως ο ωφελούμενος να υποβάλλει την απαραίτητη αίτηση, που θα πρέπει να εγκριθεί από τον επιβλέποντα φορέα. Για τις παραπάνω ημέρες απουσίας δεν θα περικόπτονται οι αποδοχές των ωφελούμενων του προγράμματος.

Τονίζεται ότι εκτός από τα παραπάνω καταβαλλόμενα ποσά, ο ΟΑΕΔ δεν υποχρεώνεται να καταβάλλει οποιαδήποτε άλλη παροχή στους ωφελούμενους. Οι τελευταίοι ξεκαθαρίζεται ότι υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ, με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Τα υπόλοιπα προγράΚΟΧμματα που προκηρυχθούν μέσα στο 2016

Πρόγραμμα «Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση. Έναρξη προγράμματος Φεβρουάριος 2016.

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. Έναρξη προγράμματος Φεβρουάριος 2016.

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών.
Έναρξη προγράμματος Φεβρουάριος 2016.

Πρόγραμμα συμβουλευτικής, επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς. 15.000 άνεργοι. Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016

Πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους, για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών. Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016.

Πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών για τη δημιουργία startups. Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016.

Πρόγραμμα απασχόλησης για ΑΜΕΑ σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016.

Πρόγραμμα για την επιδότηση μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρως ασφαλισμένης εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Πηγή:

Εργασία σε ανέργους: Όλα τα προγράμματα του 2016

Leave a Reply