• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

Η «μάχη» της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με αριθμούς…

diloseis2015Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς

Η «μάχη» για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων τελείωσε για τη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων, όμως οι συνέπειες για την σωματική και την ψυχική υγεία όλων είναι τεράστιες λόγω του άγχους και της πίεσης που δεχθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, μετατρέποντας ουσιαστικά την αίσια αυτή έκβαση σε μία Πύρρειο νίκη!
Βέβαια, μπορεί οι περισσότεροι από μας να κερδίσαμε αυτή τη «μάχη», όμως ο καθημερινός «πόλεμος» των υποχρεώσεων στην εργασία όλων μας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και με την ίδια ένταση θα έλεγα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.
Υπήρξαν όμως και αρκετοί συνάδελφοι που παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους δεν κατόρθωσαν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα όλες τις δηλώσεις με αποτέλεσμα να επωμιστούν τα βάρη των προστίμων (σ.σ. αναφερόμαστε φυσικά στις περιπτώσεις εκείνες που δεν ευθύνονται οι πελάτες για την καθυστερημένη υποβολή).

Όταν παλεύεις μέσα στο πεδίο της μάχης, όταν πολεμάς με όλες σου τις δυνάμεις, δεν καταλαβαίνεις πολλές φορές το μέγεθος της προσπάθειάς σου ή τις ώρες και τις μέρες που διαρκεί αυτή η έντονη πάλη. Τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός και υπεβλήθησαν οι δηλώσεις εισοδήματος από μας που, οι υπηρεσιακοί παράγοντες μας χαρακτηρίζουν ως άμισθους συνεργάτες του υπ. Οικ., έχει ενδιαφέρον να δούμε τι λένε τα αριθμητικά δεδομένα υποβολής των δηλώσεων αυτών.

Βάσει μιας απλής επεξεργασίας όλων των επίσημων στατιστικών που είχαν αναρτηθεί το χρονικό διάστημα υποβολής των δηλώσεων από την αρμόδια υπηρεσία του υπ. Οικονομικών, η υποβολή των δηλώσεων αυτών πραγματοποιούνταν ακόμη και τις μεταμεσονύχτιες ώρες, καθώς και τα Σαββατοκύριακα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της «μάχης» που δόθηκε εκ μέρους μας, αλλά και τις συνθήκες εργασίας των λογιστών και των υπαλλήλων στα λογιστικά γραφεία.

Το ξέρετε ότι τα Σαββατοκύριακα που μεσολάβησαν από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία υπεβλήθησαν συνολικά 669.606 φορολογικές δηλώσεις;

Δείτε το παρακάτω γράφημα με την υποβολή των δηλώσεων ανά ημέρα της εβδομάδας:

Το ξέρετε ότι τις μεταμεσονύχτιες ώρες (από τις 24:00 έως και τις 06:00) από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία, υπεβλήθησαν συνολικά 111.888 φορολογικές δηλώσεις;

Δείτε το παρακάτω γράφημα με την υποβολή των δηλώσεων ανά ώρα της ημέρας:

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση που βιώνουμε όλοι εμείς οι λογιστές κατά τη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και το άγχος, την πίεση, τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, την έλλειψη ξεκούρασης μέσα στην εβδομάδα, κ.λπ. Ταυτόχρονα, τα αριθμητικά αυτά δεδομένα αποτυπώνουν τη μεγάλη μάχη που δίνεται κάθε χρόνο από όλους μας προκειμένου να υποβληθούν εμπροθέσμως όλες οι φορολογικές δηλώσεις.

Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούν οι άνθρωποι  του υπ. Οικ. ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται όλη αυτή η τραγελαφική κατάσταση αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τα προβλήματα που ανακύπτουν, κ.λπ. και να πράξει τα δέοντα, αλλά και όσα εμείς οι λογιστές προτείνουμε εδώ και καιρό. Κάποιες λύσεις —σε προσωπικό επίπεδο— είχα ψελλίσει ή μάλλον είχα καταγράψει σε πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο Τα προβλήματα στο taxis κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Μόνο κάτω από σαφή χρονικά πλαίσια και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο μπορούμε κι εμείς να οργανώσουμε το χρόνο μας και να αξιολογήσουμε σωστά το ζήτημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και όλες τις προεκτάσεις του. Αλλιώς, θα είμαστε μονίμως το άθυρμα ή μάλλον οι άμισθοι συνεργάτες του υπ. Οικ. (σ.σ. η αλήθεια είναι ότι ακούγεται πιο ωραίο όταν μάλιστα λέγεται από επίσημα χείλη) και θα δουλεύουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες και εξευτελιστικά ωράρια. Να μη λησμονούμε ποτέ ότι, δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν να καταρρακώνει τη σωματική και την ψυχική μας υγεία, ούτε να δεχόμαστε καταστάσεις που τσαλακώνουν την επαγγελματική και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας.

Πηγή:
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/30320

Leave a Reply