• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

Καταργείται η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα! Ραγδαία αύξηση εισφορών για παράλληλη ασφάλιση

dwraki
Ανάμεσα στις μεταβολές που φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος είναι και αυτή που αφορά την παράλληλη ασφάλιση.

Συγκεκριμένα έως σήμερα (άρθρο 39 του Ν.2084/1992 όπως ισχύει από τις 7/4/2014 με τον Ν.4254/2014) οι νέοι ασφαλισμένοι οι οποίοι ασφαλιζόταν σε περισσότερους από έναν κύριους φορείς είχαν την δυνατότητα επιλογής ενός φορέα κύριας ασφάλισης. Επέλεγαν με δήλωσή τους, που υποβαλόταν κάθε φορά σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τους οικείους εργοδότες, εντός έξι (6) μηνών από την ανάληψη της δεύτερης απασχόλησης – μισθωτής ή αυτοαπασχόλησης – ή την απόκτηση της ιδιότητας, εφόσον πληρούσαν βέβαια κάποια κριτήρια π.χ. 25 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ. Τα παραπάνω αναφέρονταν στο άρθρο 39 του Ν.2084/1992 το οποίο καταργείται.

Σύμφωνα με τον Νέο ασφαλιστικό νόμο:

– Οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, (και παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι) για τους οποίους προκύπτει βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του νόμου, υποχρεωτική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, καταβάλλουν για κάθε αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως αυτές καθορίζονται από στον νόμο. Στην περίπτωση αυτή για τις πλέον της πρώτης αναληφθείσες επαγγελματικές δραστηριότητες δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς.

– Ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, που παρέχουν εξαρτημένη εργασία και ταυτόχρονα αυταπασχολούνται, δραστηριότητες για τις οποίες υπάγονταν ή θα υπάγονται βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του νόμου, στην ασφάλιση ενός φορέα, τομέα, κλάδου και λογαριασμού ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, καταβάλλουν υπέρ του ΕΦΚΑ:

α) μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών και

β) ασφαλιστική εισφορά, για το εισόδημα, εφόσον υπάρχει, από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Επομένως, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις καταργείται η δυνατότητα επιλογής στην ασφάλιση όταν προκύπτει υποχρέωση για ασφάλιση σε περισσότερους από ένα ασφαλιστικούς φορείς. Σύμφωνα με διάταξη του ίδιου άρθρου τα παραπάνω έχουν έναρξη ισχύος από 1/1/2017.

Πηγή:
https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=195188&utm_source=facebook&utm_medium=fb_groups&utm_content=syl_messaras

Leave a Reply