• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

Μέσω ΔΙΑΣ τα Προνοιακά Επιδόματα από τους δήμους

money
Μέσω ΔΙΑΣ τα Προνοιακά Επιδόματα από τους δήμους

Σε αποστολή νέων οδηγιών προς τους δήμους της χώρας για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι οδηγίες προβλέπουν την νέα διαδικασία πίστωσης των επιδομάτων στους δικαιούχους μέσω του συστήματος «ΔΙΑΣ».

Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο και στο πλαίσιο της έναρξης άσκησης της αρμοδιότητας καταβολής προνοιακών επιδομάτων από τους διοικητικά υποστηριζόμενους έως σήμερα Δήμους,αποστέλλονται σχετικές οδηγίες πληρωμής, σχέδιο εξουσιοδότησης για τη συνεργασία με την εταιρεία «Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.» καθώς και το νέο πίνακα με τα πιστωτικά ιδρύματα που αναφέρονται στη διαδικασία πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων που διαβίβασε στο ΥΠΕΣΔΑ το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους μέσω του διατραπεζικού συστήματος οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

– Να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στη διαχειρίστρια τράπεζα της επιλογής τους.

– Να αποστείλουν στη ΔΙΑΣ ενημέρωση για την επικείμενη ένταξή τους, όπου θα προσδιορίζεται η επιθυμητή ημερομηνία πίστωσης των δικαιούχων. Επίσης θα αποστείλουν υπογεγραμμένη την συνημμένη εξουσιοδότηση, όπου αναγράφεται ο λογαριασμός διαχείρισης σε μορφή ΙΒΑΝ.

– Για την αποστολή του αρχείου πιστώσεων θα παραλάβουν από τη ΔΙΑΣ κωδικούς πρόσβασης και το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης των αρχείων.

– Να αποστείλουν υπεύθυνους επικοινωνίας τόσο για μηχανογραφικά θέματα όσο και για διαχειριστικά θέματα.

Λειτουργικές διαδικασίες πίστωσης των δικαιούχων

– Ο Φορέας δημιουργεί και αποστέλλει αρχείο πιστώσεων στη ΔΙΑΣ μέχρι και την ημέρα Τ-3, όπου Τ η ημερομηνία πίστωσης των δικαιούχων.

–  Η ΔΙΑΣ αποστέλλει ερώτημα στην διαχειρίστρια τράπεζα για την ύπαρξη του προς πίστωση ποσού την ημέρα Τ-2.

– Η ΔΙΑΣ μετά τη θετική απάντηση της διαχειρίστριας τράπεζας για την διαθεσιμότητα του ποσού, αποστέλλει στις τράπεζες το αρχείο πιστώσεων την ημέρα Τ-1, καθώς και εντολή χρέωσης του λογαριασμού της διαχειρίστριας τράπεζας και αντίστοιχη πίστωση των λογαριασμών των τραπεζών των δικαιούχων.

– Οι τράπεζες πιστώνουν τους δικαιούχους κατά την ημέρα Τ.

– Σε περίπτωση αποτυχίας της πίστωσης του λογαριασμού του δικαιούχου οι τράπεζες δημιουργούν αρχείο απόρριψης, το οποίο αποστέλλουν στη ΔΙΑΣ από την ημέρα Τ έως και την Τ+3 και η οποία το προωθεί στον φορέα. Την ίδια ημέρα της παραλαβής των απορρίψεων οι τράπεζες χρεώνονται με το ποσό των απορρίψεων και πιστώνεται αντιστοίχως η διαχειρίστρια τράπεζα του φορέα. Πιθανές απορρίψεις (κλειστός ή λανθασμένος λογαριασμός) θα αντιμετωπίζονται με ενέργειες του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Πηγή:
http://www.newsitamea.gr/meso-dias-ta-proniaka-epidomata-apo-tous-dimous/

Leave a Reply