• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

«Πόσο δύσκολο είναι το αυτονόητο, κ. Αλεξιάδη;» του Αχιλλέα Ε. Αρχοντή

proapetoumenaΣε δυο εβδομάδες περίπου εκπνέει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Την ίδια στιγμή, το σύστημα TAXIS έχει «κολλήσει» και δεν μπορούμε να στείλουμε την Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα (έντυπο Ε3) των νομικών προσώπων.
Το έντυπο αυτό είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να αποσταλεί η φορολογική δήλωση των εταιριών και να βεβαιωθεί ο φόρος που αναλογεί. Επιπροσθέτως, η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων αυτών (των ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ΟΕ κλπ) οι οποίες είναι ένα σημαντικότατο φορολογικό έσοδο άνοιξε στις 8/6/2016(!!!!), δηλαδή μόλις είκοσι δυο μέρες πριν την προθεσμία υποβολής, ανατρέποντας τον όλο σχεδιασμό των επιχειρήσεων, όχι μόνο στα φορολογικά τους θέματα αλλά και σε ζητήματα υποχρεώσεων που απορρέουν από τον νόμο περί Ανωνύμων Εταιριών (2190/20).
Θα ήταν ψέμα αν ισχυριζότανε κάποιος ότι η εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. λειτουργεί άψογα και για τις άλλες δηλώσεις, αυτές των φυσικών προσώπων.

Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι τα στοιχεία από φορείς του Δημοσίου (π.χ. ΟΠΕΚΕΠΕ) έρχονται απρόσκοπτα και χωρίς λάθη στο TAXIS.

Θα ήταν ψέμα να λέγαμε ότι μια δήλωση μπορεί να συμπληρωθεί και να υποβληθεί σε 10-15 λεπτά, κατά δήλωση του κ. Αλεξιάδη. Αφήνουμε αυτό το θλιβερό «προνόμιο» στον ίδιο ή μάλλον στους συνεργάτες του που του μετέφεραν ψευδή και ανακριβή στοιχεία με αποτέλεσμα να τον εκθέσουν με την ατυχή αυτή δήλωσή του.

Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι θέλουμε παράταση. Δεν θέλουμε καμία απολύτως παράταση.

Θέλουμε οι δηλώσεις να αρχίζουν στην ώρα τους και να τελειώνουν στην ώρα τους (30/4)

Θέλουμε να έχουμε έτοιμα και έγκαιρα στα χέρια μας τα εργαλεία για τα οποία οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει για να λειτουργούν, όχι για να είναι εργαλεία πειραματισμών από αδαείς.

Θέλουμε κι εμείς, επιτέλους, το αναφαίρετο για κάθε εργαζόμενο δικαίωμα να μπορέσουμε να πάμε λίγες μέρες διακοπές με τις οικογένειες ή τους φίλους μας.

Εξαγγείλατε, κ. Αλεξιάδη,  ότι εφέτος οι δηλώσεις θα αρχίσουν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Ελπίζαμε, λοιπόν, ότι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας και σύμφωνα με τον νόμο, στις 30/4 θα είχε τελειώσει η βασανιστική για όλους (φορολογούμενους και λογιστές) διαδικασία.

Αντ’ αυτού, το TAXISNET άνοιξε την 5η Απριλίου για τα φυσικά πρόσωπα και στις 8/6(!) για τα νομικά. Παρατείνατε, λοιπόν, την προθεσμία υποβολής στις 30/6 για τα φυσικά πρόσωπα και αναμένεται να την παρατείνετε κι άλλο, επειδή η φορολογική δήλωση των φυσικών προσώπων συνδέεται άμεσα με αυτή των νομικών.

Δεν θέλουμε, κ. Αλεξιάδη, ούτε να πολιτικολογήσουμε, ούτε να σας ζητήσουμε να παραιτηθείτε. Αυτό, τουλάχιστον εμένα που υπογράφω το παρόν, με αφήνει παγερά αδιάφορο και πολύ πιθανόν να έχουν την ίδια γνώμη και πάρα πολλοί άλλοι συνάδελφοι και φορολογούμενοι.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, κ. υπουργέ, είναι να εφαρμοστεί το αυτονόητο: Όλα  τα ακριβοπληρωμένα συστήματα να δουλεύουν σωστά και στην ώρα τους.

Βαρεθήκαμε κάθε χρόνο να γκρινιάζουμε και να στρεφόμαστε εναντίον του εκάστοτε υπουργού. Σε πολλούς (ίσως όχι εσείς προσωπικά, αλλά σίγουρα συνολικά ως κόμμα) καλλιεργήσατε προεκλογικά την ελπίδα ότι κάποια πράγματα θα βελτιωθούν. Δυστυχώς, μας διαψεύσατε…

Είναι, λοιπόν, τόσο δύσκολο το αυτονόητο, κ. Αλεξιάδη;

Πηγή:
http://www.schooltime.gr/2016/06/14/poso-diskolo-einai-to-autonoito-k-alexiadi/

Leave a Reply