Ταμειακές μηχανές και σε γιατρούς – δικηγόρους
Με όπλο το «πλαστικό» χρήμα, τα κίνητρα για αποδείξεις αλλά και την υποχρέωση ορισμένων επαγγελματικών ομάδων να χρησιμοποιούν αποκλειστικά ταμειακή και όχι χειρόγραφες αποδείξεις, ευελπιστεί το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα ώστε να μη χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή ο δημοσιονομικός «κόφτης».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στα νομοσχέδια που πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση θα υπάρχει πρόταση διασύνδεσης των φορολογικών ταμειακών μηχανών με τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και του συστήματος Taxis ώστε ανά πάσα ώρα και στιγμή να γνωρίζουν στην Καραγεώργη Σερβίας τις πωλήσεις και τα έσοδα από ΦΠΑ.
Για να πετύχει όμως το σχέδιο αυτό, θα πρέπει το σύνολο των επαγγελματικών ομάδων να χρησιμοποιεί ταμειακές μηχανές, οι οποίες μάλιστα να είναι συνδεδεμένες online με το υπουργείο Οικονομικών. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών θα υποχρεωθούν σταδιακά να σταματήσουν να εκδίδουν χειρόγραφες αποδείξεις και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων.
Μάλιστα για επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα όχι στο γραφείο τους αλλά στα σημεία όπου βρίσκεται ο πελάτης τους (π.χ. σε κατοικίες), ενδεχομένως να υπάρξει και ένα σύστημα στην ταμειακή μηχανή που να καταγράφει με την αρωγή της τεχνολογίας τις κινήσεις των εν λόγω επαγγελματιών.
Ολα αυτά όμως δεν θα πετύχουν αν δεν δοθούν στους πολίτες κίνητρα για να ζητούν αποδείξεις, καθώς ακόμη και αν υπάρχουν ταμειακές μηχανές θα είναι άχρηστες αν ο πελάτης του επαγγελματία επιλέγει να μη ζητήσει απόδειξη γιατί, π.χ., θα πληρώσει λιγότερα γλιτώνοντας τον ΦΠΑ.
Αυτό είναι και το ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών. Να εκδίδεται σε κάθε συναλλαγή απόδειξη.
Ενα από τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να έχει κίνητρο ο πολίτης να χρησιμοποιεί «πλαστικό» χρήμα παντού. Αυτό διότι όταν μια συναλλαγή καταγράφεται στο τραπεζικό σύστημα, ταυτόχρονα η Εφορία μπορεί να ενημερωθεί για αυτή τη συναλλαγή και να διεκδικήσει στη συνέχεια τους φόρους που αναλογούν στα κέρδη του επαγγελματία και στον ΦΠΑ που έχει εισπράξει.
Μεταξύ των κινήτρων που θα θεσπιστούν προκειμένου οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις είναι να χτίζεται το αφορολόγητο μόνο με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών (μεταφορές ποσού με e-banking ή από το γκισέ).
Το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει κάθε χρόνο να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι θα εξαρτάται από το σύνολο των εισοδημάτων που δηλώνονται. Οσοι έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από το εκάστοτε αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματος. Για υψηλότερα εισοδήματα θα υπάρχουν μεγαλύτερα ποσοστά. Στο νομοσχέδιο που πρόκειται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπονται τρεις με τέσσερις κλίμακες.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα πολύ υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις το 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.
Από μόνο του όμως το κίνητρο για το χτίσιμο του αφορολογήτου δεν είναι αρκετό ώστε οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει να δώσει και άλλα κίνητρα, όπως για παράδειγμα να προχωρεί σε τακτά χρονικά διαστήματα σε κληρώσεις ΙΧ, ακινήτων κ.τ.λ.
Από την υποχρεωτική χρήση καρτών θα εξαιρούνται ορισμένες ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι άνω των 70 ή 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Οσον αφορά τη διασύνδεση φορολογικών ταμειακών μηχανών, το υπουργείο Οικονομικών και το σύστημα Taxis θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για όποια συναλλαγή πραγματοποιείται, ακόμη και αν αυτή αφορά 1 σεντ. Η ηλεκτρονική απόδειξη θα αντικαταστήσει σταδιακά τα αθεώρητα φορολογικά στοιχεία, τα οποία βάσει στατιστικών έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του φαινομένου των πλαστών και εικονικών συναλλαγών με σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους.
Στο ερώτημα που έθεσε «Το Βήμα» σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για το πότε θα εφαρμοστεί καθολικά το μέτρο, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι όλα αυτά θα γίνουν σταδιακά ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση στην αγορά και όλοι να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Παράλληλα, με νομοθετικές ρυθμίσεις θα γίνει υποχρεωτικό όλοι οι επιχειρηματίες να υποστηρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές.
Ουσιαστικά στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν αν ο καταναλωτής επιθυμεί να πληρώσει με ηλεκτρονικό μέσο (κάρτα ή e-banking) να μην μπορεί να του αρνηθεί ο επαγγελματίας.
ΚΙΝΗΤΡΑ
Τελευταία ευκαιρία για αδήλωτα εισοδήματα
Χωρίς ουσιαστικά κίνητρα θα βρεθούν χιλιάδες πολίτες που έχουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό «μαύρο» χρήμα προκειμένου να το εμφανίσουν στην Εφορία. Οι δανειστές έχουν μπλοκάρει κάθε πρόταση που έχει να κάνει με χαμηλούς συντελεστές φορολογίας ώστε να έχει κάποιος κίνητρο να εμφανίσει στην Εφορία τα αδήλωτα εισοδήματά του.
Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα αποτελέσει δέλεαρ για τους απανταχού φοροφυγάδες που διαθέτουν «μαύρο» χρήμα να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό τρόπο, καθώς θα διατηρηθεί η ανωνυμία τους και θα γλιτώσουν από ποινικές κυρώσεις και από πρόστιμα.
Δεν θα ξεφύγουν όμως από τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή της χρήσης που αφορά το «μαύρο χρήμα», καθώς αυτόν θα πρέπει να πληρώσει όποιος επιθυμεί να το δηλώσει.
Πηγή:
http://www.forologikanea.gr/news/tameiakes-mixanes-kai-se-giatrous—dikigorous/#.V1WtJ2qzGls.facebook