• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

Χαμένη… στα ισοδύναμα η κυβέρνηση

ofeiles
Σε απόλυτη σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των ισοδύναμων μέτρων που θα οδηγήσουν στην πλήρη ή τη μερική κατάργηση του ΦΠΑ με συντελεστή 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση χωρίς σχεδιασμό και κοστολόγηση προτείνει μέτρα τα οποία είναι άγνωστο εάν μπορούν να εφαρμοσθούν (δεδομένου ότι υπάρχουν συμβάσεις) και αν επαρκούν για την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.Ενδεικτικές της προχειρότητας είναι οι χθεσινές διαρροές από κυβερνητικούς κύκλους ότι το σχέδιο προβλέπει την αύξηση της φορολογίας στα παιχνίδια ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο κ.λπ., υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα, ενώ λίγες ώρες αργότερα, με δελτίο Τύπου το υπουργείο Οικονομικών διέψευδε δημοσιεύματα για την επιβολή φόρου στον τζόγο, σημειώνοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης μιλώντας χθες στη Βουλή ανέφερε ότι αργότερο σήμερα θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Από τις εκλογές και μετά, η κυβέρνηση ψάχνει μέτρα για την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και στο τραπέζι των ισοδυνάμων έχουν βρεθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο μοσχάρι, η φορολόγηση του κυνηγιού, ο διπλός συντελεστής ΦΠΑ που απορρίφθηκε από την Κομισιόν, ακόμη και φοροαπαλλαγές στους γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία ή φροντιστήρια. Συγκεκριμένα, το σχέδιο αυτό προβλέπει την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Οι γονείς θα δηλώνουν το σχετικό ποσό που κατέβαλαν στη φορολογική τους δήλωση και θα γίνεται έκπτωση 10% επί της δαπάνης.

Πάντως, οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν τουλάχιστον πανικό, αλλά και αδυναμία διαμόρφωσης φορολογικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση, εάν θέλει να καταργήσει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, η φορολόγηση του ΚΙΝΟ είναι ένα από πιο πιθανά μέτρα, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να αποφέρει έσοδα για το Δημόσιο ύψους 205 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από τον ΟΠΑΠ θεωρούν ότι η εκτίμηση αυτή είναι λανθασμένη και κατεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών στα 52,4 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι για κάθε στήλη που συμπληρώνεται θα καταβάλλεται φόρος που θα ανέρχεται στα 5 λεπτά. Με το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι μπορούν να συγκεντρωθούν περί τα 205 εκατ. ευρώ (παίζονται ετησίως 4,1 δισ. στήλες), καλύπτοντας έτσι σχεδόν τη μισή απώλεια από τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Από χθες το απόγευμα η κυβέρνηση είναι σε επαφές με τη διοίκηση και στελέχη του ΟΠΑΠ προκειμένου να διαμορφωθεί, όπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, το πλαίσιο για την επιβολή του σχετικού φόρου.

Ακόμα και αν αποφασισθεί η φορολόγηση του ΚΙΝΟ, θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι πιστωτές της χώρας έχουν ζητήσει να κλείσει εντός της εβδομάδας το θέμα με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και να παρουσιασθούν άμεσα τα ισοδύναμα μέτρα έτσι ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι στις 16 Νοεμβρίου εκπνέει η παράταση που προβλέπει την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία.

Πηγή:
http://www.kathimerini.gr/837605/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/xamenh-sta-isodynama-h-kyvernhsh

Leave a Reply