• Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00
  • Phone2810 212298
  • Emailinfo@zeakis.com
  • AddressΛεωφ.Παπαναστασίου 93, Ηράκλειο Κρήτης
  • Open Hours09:00 - 17:00

Η παραπληροφόρηση γύρω από την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

psila_gramΑναγκαζόμαστε να επανέρθουμε εκ νέου στο ζήτημα της ανάρτησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Εν.Φ.Ι.Α. γιατί όπως αποδεικνύεται μεγάλη μερίδα των Μ.Μ.Ε. και των απανταχού ιστοσελίδων που «πραγματεύονται» εκτός των άλλων και με φορολογικά θέματα, ζουν πραγματικά στο δικό τους κόσμο και διαδίδουν ανυπόστατες πληροφορίες δημιουργώντας ταυτόχρονα τεράστια παραπληροφόρηση.

Βέβαια, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της παραπληροφόρησης είναι έντονο από μεγάλη μερίδα του τύπου (από μερίδα του τύπου, το τονίζουμε) και από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τον Εν.Φ.Ι.Α. μοιάζει να μην έχει προηγούμενο. Είναι απίστευτες οι ανακρίβειες που διαχέονται στο διαδίκτυο για το εν λόγω θέμα, αλλά συνάμα είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι συντάκτες των διαφόρων άρθρων και δημοσιευμάτων εξακολουθούν να παραπληροφορούν τον κόσμο μέσα από φληναφήματα που βρίθουν ανακριβειών.

Ι. Τα σενάρια της παραπληροφόρησης

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

-> Τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο, στον τύπο, αλλά και στα τηλεοπτικά κανάλια, υπήρχαν άρθρα και ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι θα αναρτηθούν στις 18.8.2016 τα εκκαθαριστικά του Εν.Φ.Ι.Α. στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο taxis. Η πλειονότητα των δημοσιογράφων —ερμηνεύοντας λανθασμένα την ανακοίνωση της Δ.ΗΛΕ.Δ. για το προσωρινό κλείσιμο της εφαρμογής δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2016—, θεώρησε ότι την ίδια ημέρα θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά του Εν.Φ.Ι.Α. Βέβαια, κάτι τέτοιο για όσους γνωρίζουν τις διαδικασίες του Εν.Φ.Ι.Α., —έχοντας και την εμπειρία του παρελθόντος, δηλαδή της περσινής εκκαθάρισης— ήταν αδύνατο να συμβεί και για το λόγο αυτό δημοσιεύσαμε στις 16.8.2016 το άρθρο με τίτλο «Προς το τέλος του μήνα και όχι την Πέμπτη η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α.».

-> Στη συνέχεια, όσοι δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, κ.λπ. κατάλαβαν το λάθος τους έσπευσαν χθες (σ.σ. 17.8.2016) με νέα δημοσιεύματα να ενημερώσουν ότι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα γίνει προς το τέλος Αυγούστου.

-> Τα πράγματα θα ήταν καλά μέχρι εδώ. Τα λάθη είναι ανθρώπινα —και δικαιολογημένα στην περίπτωση αυτή— αφού κανένας δεν απαιτεί  από τους δημοσιογράφους να γνωρίζουν  το χρονοδιάγραμμα της πολύπλοκης διαδικασίας εκκαθάρισης του Εν.Φ.Ι.Α.
Όμως η συνέχεια δείχνει ότι το δημοσιογραφικό δαιμόνιο ορισμένες φορές ξεπερνά ακόμα και τους πιο ευφάνταστους σεναριογράφους. Οι λόγοι που επικαλούνται διάφορα δημοσιεύματα για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών τελικά στο τέλος του μηνός αντί της 18ης Αυγούστου 2016 όπως αρχικά υποστήριζαν,  ποικίλουν ανάλογα με τη φαντασία του εκάστοτε αρθρογράφου, ενώ φυσικά ορισμένοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί σήμερα. Ας δούμε μερικά από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν:

Δημοσιογραφικό σενάριο Α: Κατά την άποψη ορισμένων, το υπ. Οικονομικών άλλαξε τον σχεδιασμό του και ενώ τα εκκαθαριστικά ήταν να αναρτηθούν σήμερα (σ.σ. 18.8.2016), τελικά θα αναρτηθούν στο τέλος Αυγούστου. Χωρίς κάποιο λόγο, προφανώς γιατί οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπ. Οικονομικών αναφώνησαν αίφνης και εν μέσω θέρους «γιατί έτσι μας αρέσει», μιμούμενοι τη διαφήμιση γνωστής μπύρας.

Δημοσιογραφικό σενάριο Β: Σύμφωνα με άλλους, το υπουργείο Οικονομικών μάλλον το κάνει επίτηδες για επικοινωνιακούς λόγους θέλοντας να μεταθέσει την επιβάρυνση της πρώτης δόσης τον Οκτώβριο. Τονίζουμε στο σημείο αυτό ότι η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ανεξαρτήτως της ημερομηνίας εκκαθάρισης, αφού αυτό ορίζει πλέον ο νόμος μετά και τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις. Προφανώς αυτό το λησμονούν οι πολυγραφότατοι συντάκτες.

Δημοσιογραφικό σενάριο Γ: Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην προσπάθειά τους να διορθώσουν τα δημοσιεύματα της Τρίτης επέμειναν ότι, ναι μεν η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί σήμερα (18.8.2016), αλλά τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο τέλος του μήνα.

Δημοσιογραφικό σενάριο Δ: Τέλος υπήρχαν και μερικοί δημοσιογράφοι (προφανώς είναι φανατικοί οπαδοί του Λούκι Λουκ, δεν εξηγείται αλλιώς) οι οποίοι «είδαν» ότι η εκκαθάριση είχε ήδη τελειώσει από χθες (δηλαδή πριν τις 18.8.2016), αλλά τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο τέλος του μήνα.

Μπορεί να μας έχει διαφύγει και κάποιο άλλο σενάριο, όμως ζητούμε την επιείκειά σας. Μην ξεχνάτε όμως πως βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, άνθρωποι είμαστε κι εμείς…

ΙΙ. Η αλήθεια γύρω από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. – Τι ισχύει πραγματικά

Επειδή ορισμένα Μ.Μ.Ε. δεν λένε να καταλάβουν τι ακριβώς ισχύει ή απλά αρέσκονται στο παιχνίδι της παραπληροφόρησης, καλό είναι όσοι διαχέουν όλες αυτές τις ανακρίβειες και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας να μελετήσουν πάλι τα κάτωθι:

α. Ο σχεδιασμός της Γ.Γ.Δ.Ε. δεν έχει αλλάξει σε καμία περίπτωση αναφορικά με την εκκαθάριση και την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του Εν.Φ.Ι.Α., ούτε υπάρχει κάποια καθυστέρηση από πλευράς υπ. Οικονομικών όπως πολλοί —λανθασμένα— διατείνονται.
Από σήμερα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκκαθάριση του Εν.Φ.Ι.Α. όπως είχε προγραμματισθεί, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα διαρκέσει όπως και πέρυσι κάποιες ημέρες. Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες —δεν είναι μόνο η εκκαθάριση, αλλά και άλλες πολύπλοκες εσωτερικές διαδικασίες που αφορούν στη μεταφορά των δεδομένων από το ένα έτος στο άλλο, στις απαλλαγές, στις εξαιρέσεις, στους χρηματικούς καταλόγους κ.λπ., —, τότε θα ξεκινήσει και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι όλες αυτές οι πολύπλοκες διαδικασίες αφορούν σε περίπου 7.000.000 φορολογούμενους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τον χρόνο που αυτές ολοκληρώνονται.

β. Η ακριβής ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία  θα εξαρτηθεί και από προβλήματα που ενδεχομένως ανακύψουν, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Δ.ΗΛΕ.Δ. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι οι υπάλληλοι της Δ.ΗΛΕ.Δ, προφανώς και θα χρειαστεί να εργαστούν —για πολλοστή φορά— όλα τα υπόλοιπα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου προκειμένου να ολοκληρώσουν τις χρονοβόρες διαδικασίες εκκαθάρισης του Εν.Φ.Ι.Α.

γ. Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά τότε πιθανότατα το χρονοδιάγραμμα θα είναι ίδιο με αυτό της προηγούμενης χρονιάς και τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν σταδιακά τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ή τις πρώτες του Σεπτεμβρίου, όπως είχαμε αναφέρει και πριν μερικές ημέρες. [Δείτε σχετικά εδώ].

δ. Η πρώτη  δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως του πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο taxis, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν.4223/2013, το οποίο προστέθηκε με τον νόμο 4110/2016 και αναφέρει σχετικά: “Ειδικά, για το έτος 2016 η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία μέχρι και την 31ή Ιανουαρίου 2017.”

Πηγή:
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/30650

Leave a Reply