Τα τρία “σκαλοπάτια” της αισχροκέρδειας

Για να γίνει πλήρως κατανοητό, οι τράπεζες διαθέτουν τρία “σκαλοπάτια” από τα οποία μπορούν να βγάλουν επιπλέον κέρδη από τους επαγγελματίες. Το πρώτο είναι η πώληση στους επαγγελματίες μηχανήματος POS, το δεύτερο η προμήθεια συντήρησης του μηχανήματος και το τρίτο η προμήθεια επί της συναλλαγής σε ηλεκτρονικό χρήμα. Για το πρώτο “σκαλοπάτι”, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής στοιχεία από έρευνα που πραγματοποίησε τονίζοντας: “Οι προμήθειες των τραπεζών πηγαίνουν αναλογικά με το μέγεθος του πελάτη και δεν είναι σταθερές, όπως θα έπρεπε να είναι” παραδίδοντας τα παρακάτω στοιχεία:

Εθνική Τράπεζα: 159-182 για σταθερό μηχανάκι, 329-429 για ασύρματο. Τράπεζα Πειραιώς: 156-226 για σταθερό μηχανάκι, 357 για ασύρματο. Alpha Bank: 157 για σταθερό μηχανάκι, 263 για ασύρματο. Eurobank: Δεν βρέθηκαν στοιχεία.

Προειδοποίηση στις τράπεζες από Αλεξιάδη και Σταθάκη

Για τους παραπάνω λόγους “ανάβει” η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, καθώς οι δεύτερες κρατούν ψηλά τις προμήθειες για τη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είναι διατεθειμένος να πάει σε ανοιχτή διαμάχη με τις τράπεζες. Την Πέμπτη ανέφερε από το βήμα της Βουλής: «Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να σταθεί θεατής στο συγκεκριμένο ζήτημα», και συμπλήρωσε ότι από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου και «όχι τα κέρδη κάποιων».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε: «Ή θα συνεργαστούν κάποιοι για να φέρουμε αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής ή θα εφαρμόσουμε τους νόμους και το Σύνταγμα», δείχνοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης για τις χρεώσεις των τραπεζών μιλώντας από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν “δύο πρόσθετες διατάξεις” οι οποίες θα αφορούν: α) οδηγία της Τράπεζας της Ελλάδος και β) την υπουργική απόφαση η οποία θα επακολουθήσει και θα αφορά το ύψος των προστίμων και τον φορέα ο οποίος θα τα επιβάλλει.

Εν αναμονή το νομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο θα προσφέρει επιπλέον κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος, οι τράπεζες δείχνουν να εκμεταλλεύονται το γεγονός, όπως και την παραμονή των capital controls, αποκομίζοντας πολλά επιπλέον κέρδη, πλήττοντας τους επαγγελματίες της αγοράς με την προμήθεια που ζητούν επί των συναλλαγών.

Εμπορικός κόσμος στην “Αυγή”: “Απαράδεκτες οι χρεώσεις που μας επιβάλλουν”

Όπως αναφέρει στην “Κ.Α.” ο Σ.Α. ιδιοκτήτης βενζινάδικου στα βόρεια προάστια, “οι χρεώσεις που μας επιβάλλουν είναι απαράδεκτες, ενώ το κόστος αυξομειώνεται αναλόγως της τράπεζας”. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η προμήθεια για πληρωμή με POS από κάρτα (visa) Alpha Bank είναι 1,0% λόγω του ότι συνεργάζεται με τη συγκεκριμένη τράπεζα, ενώ από κάρτες Visa – Mastercard των υπολοίπων συστημικών (Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) είναι 1,5%. Όπως προσθέτει, η προμήθεια από κάρτα Diners είναι 2,5%, ενώ από American Express 3,5%.

Αντίστοιχες είναι και οι συνθήκες στις πληρωμές μέσω εμβασμάτων, ενώ φαίνεται ότι, όπως αναφέρει στην “Αυγή” της Κυριακής ο Α.Π. στέλεχος εταιρείας που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες με έδρα τη Νέα Σμύρνη, “όσο πιο μικρά είναι τα ποσά πληρωμών τόσο πιο υψηλή είναι η χρέωση από την τράπεζα”.

Όπως πρόσθεσε, η εταιρεία στην οποία εργάζεται για μεταφορά από Εθνική σε Eurobank ποσού 2.460 ευρώ έχει έξοδα να είναι 2 ευρώ, συμπληρώνοντας “Το ίδιο έχουμε χρεωθεί και για πληρωμή 1.000 ευρώ”. Την ίδια ώρα, για πληρωμή από Eurobank σε Εθνική ενός ποσού της τάξης των 45 ευρώ, τα έξοδα του εμβάσματος είναι 1,15 ευρώ. Επίσης για Πληρωμή από Eurobank σε Πειραιώς ποσού 5.920 ευρώ τα έξοδα Εμβάσματος ήταν πάλι 1,15 ευρώ.

Όμως, υπάρχει και η επιλογή “να πληρώσει ο καθένας τα δικά του”. Για πληρωμή από Πειραιώς σε Eurobank ποσού 1.760 ευρώ, τα έξοδα εμβάσματος για την εταιρεία του Α.Π. ήταν 1 ευρώ”. Είχαμε όμως επιλέξει να χρεωθούμε μόνο με τα έξοδα της δικής μας τράπεζας (Πειραιώς) και όχι του άλλου (Eurobank), για να προσθέσει: “Δηλαδή πρέπει να κράτησαν χρήματα και από την άλλη εταιρεία”.

Υψηλές χρεώσεις δείχνουν και οι έρευνες

Όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όταν ο πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του πιστωτική κάρτα, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων χρεώνεται για κάθε συναλλαγή από 1,5% έως ακόμα και ανώτερη του 3% προμήθεια. Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν ο πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του χρεωστική κάρτα, τα πράγματα είναι οριακά καλύτερα.

Ειδικότερα:

* Το 25,5% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια 0,5% έως 1% επί κάθε συναλλαγής.

* Το 64,7% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 1% έως 2,5% επί κάθε συναλλαγής (1,5% το 27,2%, 2,0% το 25,4% και 2,5% το 12,1%).

* Το 9,8% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 3% και άνω επί κάθε συναλλαγής.

Η επιστολή και η απουσία στοιχείων από τις τράπεζες

Βασισμένος στον Κανονισμό ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέτει όριο χρέωσης 0,2% έως 0,3%, ανάλογα με το εάν πρόκειται για χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, ο Τρύφων Αλεξιάδης απέστειλε στις 12 Ιανουαρίου επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με την οποία ζητούσε την αποστολή στοιχείων αναφορικά με τις χρεώσεις των τραπεζών προκειμένου να απαντηθεί επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Βασίλη Κόκκαλη. Όπως προκύπτει, η απάντηση της ΕΕΤ δεν περιείχε συγκεκριμένα στοιχεία για τις χρεώσεις.

Η ΕΕΤ σημειώνει ότι αποκλείεται με βάση το καταστατικό της «η εξέταση, συζήτηση και λήψη απόφασης οποιουδήποτε θέματος αφορά την τιμολογιακή πολιτική των μελών της, περιλαμβανομένου και του άμεσου ή έμμεσου καθορισμού τιμών».

Ακόμη προσθέτει ότι «όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες αλλά και πληροφόρηση από τις υπόλοιπες ενώσεις τραπεζών κρατών – μελών της Ε.Ε., η μεσοσταθμική τιμή αναφοράς των επιβαλλόμενων από τις ελληνικές τράπεζες προμηθειών για την αποδοχή συναλλαγών καρτών από επιχειρήσεις της χώρας μας είναι σε επίπεδα κατώτερα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή:
http://www.avgi.gr/article/6190805/aisxrokerdeia-me-to-plastiko-xrima